URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 August 2024, 16:55

Termen, 8 septembrie! Orădenii mai au câteva zile pentru a vota online proiectele de bugetare participativă pe care le doresc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Etapa votului online din cadrul campaniei de bugetare participativă aferentă anului 2024 a intrat în linie dreaptă.

Alege din 48 de proiecte!

Orădenii mai au la dispoziţie doar 10 zile pentru a vota online, pe portalul activ.oradea.ro, proiectele pe care le doresc implementate.

"E simplu şi rapid - tot ce trebuie să faci este să te înregistrezi sau să te autentifici cu contul tău de Facebook", a transmis joi, Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Potrivit informării, în cursa pentru finanţarea de 100.000 lei, inclusiv TVA, din bugetul total de 1,5 milioane lei aferent campaniei din anul 2024, au fost înscrise 48 de proiecte.

Astfel, în urma procedurii de selecţie ar putea fi implementate minimum 15 proiecte propuse de orădeni.

Picturi murale, coridor de trecere, statuie pentru campion...

În cadrul procedurii de selecţie, cel mai dorit proiect de până acum s-a dovedit cel privind realizarea de picturi murale pe zidul promenadei de pe malul Crişului Repede din zona centrală (foto jos).

Propunerea a strâns până joi după-amiază circa 680 de voturi, aproape cât toate celelalte proiecte la un loc.

La mare distanţă, urmează proiectul privind amplasarea statuii orădeanului Kabos Endre, multiplu campion olimpic la scrimă, care a primit peste 100 de voturi.

Aproape la fel de susținut este şi proiectul transformării spaţiului de trecere din cartierul Oncea în Rogerius într-un coridor verde cu un parc multifuncţional. Propunerea a primit 88 de voturi.

Votează ce îţi place!

Proiectele care pot fi votate de orădeni vizează însă mult mai multe domenii, începând de la infrastructura culturală şi de sport până la spaţii verzi, siguranţă în trafic ori digitalizare.

Printre acestea se numără dotarea cu helcometre a zonei sportive din Parcul Olosig (55 voturi) (foto jos), amplasarea unui pian în Parcul Libertăţii (54 de voturi), acoperirea cu verdeaţă a staţiei de tramvai de la Piaţa Rogerius (59 voturi) şi amenajarea unui loc de joacă pentru copii în Cetatea Oradea (20 voturi).

Din păcate există propuneri care, deşi utile zonelor în care ar putea fi amplasate, nu au fost votate până acum nici măcar de iniţiatori.

Cele mai puţine voturi au adunat proiectele privind sistematizarea străzii Graurilor (nici un vot), securizarea benzii de circulaţie din Calea Aradului în zona Casei Piraţilor prin montarea de stâlpişori (2 voturi) ori amenajarea unui parc cu echipamente pentru căţărare în zona intersecţiei străzilor A. D. Xenopol cu Ştefan Octavian Iosif, în spatele complexului Prima Shops (3 voturi).

După epuizarea perioadei de vot online, orădenii îşi mai vor putea susţine proiectele în cadrul etapei de vot cu urnă, pe parcursul căreia vor fi organizate întâlniri cu orădenii, în cartiere, de-a lungul lunii septembrie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Un proiect absolut necesar ține de desființarea indemnizației sociale plătite de municipalitate.
La 200 lei per zi, o masă de prânz, țigări și bere, suc și/sau apă din belșug, cei plătiți cu indemnizații sociale refuză lucrul și preferă să stea degeaba, până se impregnează putoarea din ei pe scaunele cârciumilor.
Postat 30 August 2024, 12:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON