URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 August 2024, 17:56

Mai mulți istorici din Oradea la congresul național, care se desfășoară în premieră de o parte și de cealaltă a Prutului. Ce lucrări prezintă

Mai mulți istorici din Oradea la congresul național, care se desfășoară în premieră de o parte și de cealaltă a Prutului. Ce lucrări prezintă sursa foto: Facebook / Centrul De Studii Interdisciplinare
Mai mulți istorici din Oradea la congresul național, care se desfășoară în premieră de o parte și de cealaltă a Prutului. Ce lucrări prezintă sursa foto: Facebook / Centrul De Studii Interdisciplinare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este reprezentată de mai mulți istorici - profesori universitari, conferențiari, muzeografi ori doctoranzi - la cea de-a patra ediție a Congresului Național al Istoricilor Români, care se desfășoară în aceste zile, în premieră, de o parte și de cealaltă a Prutului: la Suceava și Chișinău. 

Doi dintre reprezentanții Universității din Oradea, prorectorul Sorin Șipoș și decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Gabriel Moisa, fac parte din Comitetul Științific al congresului care se desfășoară în perioada 27-31 august. 

Potrivit unui comunicat trimis joi de Universitatea din Oradea, printre lucrările prezentate de istoricii orădeni se numără: „Credințele, obiceiurile și tradițiile la Românii din Principate, comentate de călătorii străini (1710-1810)” - prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, „Bancherul Partenie Cosma și casele sale din Sibiu și Călimănești (Vâlcea) – locuri de discuții culturale și politice panromânești (1886-1916)” - prof. univ. dr. habil. Mihai Drecin, „Pelicula cinematografică - sursă pentru reconstituirea istoriei contemporane” - prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, „95 de ani de «Oastea Domnului» în Bihor. Începuturi, activitate, perspective. (1923-2023)” - lect. univ. dr. Radu-Dan Romînașu. 

De asemenea, șefa secției de Istorie a Muzeului Țării Crișurilor, Florina Ciure, prezintă lucrarea „Imaginea Oradiei în „oglinda venețiană” (sec. XVII)”.

Totodată, câteva secțiuni din cadrul congresului au fost moderate de istoricii orădeni: Între Occident și Orient: politici imperiale, mișcare natională, călători străini în spațiul românesc, în secolele XVII-XX (Sorin Șipoș), Probleme actuale ale științei istorice din România și Republica Moldova - între abordările tradiționale și noile direcții de cercetare (Gabriel Moisa și Sorin Șipoș), Zarafi, cămătari și instituții bancare moderne în spațiul etno-geografic românesc, secolele XVIII-XXI (Mihai Drecin).

sursa foto: Facebook / Centrul De Studii Interdisciplinare

„Evenimentul își propune să deschidă noi oportunități de comunicare intraprofesională și transdisciplinară între reprezentanții istoriografiei române, care vin cu rezultatele consacrate ale muncii lor, și cercetătorii aflați în formare, care aduc idei inovatoare și sunt preocupați de accesul la infrastructura de cercetare, finanțări și proiecte comune. Totodată, CNIR oferă prilejul de a dezbate statutul istoriei în curricula școlară și universitară, constituind o excelentă ocazie pentru specialiști în vederea abordării noilor strategii, metode și instrumente pe care le poate folosi un profesor în predarea istoriei”, transmit organizatorii: Universitatea de Stat din Moldova (USM), împreună cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România.

La eveniment participă circa 500 de cadre didactice, cercetători și doctoranzi din cele mai importante centre universitare și institute de cercetare, precum și specialiști în domeniul istoriei din cadrul unor instituții prestigioase precum Academia Română, Academia de Științe a Moldovei, Arhivele Naționale, Arhivele Diplomatice, Arhivele Militare Naționale Române, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul Național al Bucovinei etc.

Primele trei ediții ale CNIR s-au desfășurat la Cluj-Napoca (2016), Iași (2018) și Alba-Iulia (2022).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON