Fostul şef al Brigăzii Operaţiuni Speciale, Alin Tărău, şi fostul şef al BCCO Oradea, Mugurel Poinar, au fost trimişi în judecată, luni, de procurorii DNA Oradea, în dosarul în care sunt acuzaţi că au emis fără drept un "certificat" de bună purtare pe numele lui Victor Micula, care atesta că acesta ar fi furnizat informaţii poliţiştilor antidrog, contribuind la prinderea în flagrant a doi traficanţi de droguri de mare risc.
Într-o informare transmisă marţi, pe marginea cazului, Biroul de presă al DNA arată că în cazul comisarului şef Mugurel Poinar (foto), la data faptelor șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Oradea, acum pensionar, s-au reţinut acuzaţiile de abuz în serviciu în formă continuată, uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției.
În ceea ce-l priveşte pe comisarul şef Alin Tărău, la data faptelor șef al Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Oradea, iar apoi șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Oradea, şi el pensionar, procurorii DNA Oradea l-au trimis în faţa instanţei pentru uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției.
Acuzaţiile, după cum a relatat deja BIHOREANUL, privesc "certificatul" de bună purtare emis pe numele lui Victor Micula în procesul în care acesta e judecat, alături de patru poliţişti acuzaţi că i-au furnizat datele altor persoane şi chiar l-au lăsat să acceseze bazele de informații ale MAI şi care arată că, „cu sprijinul informațiilor furnizate de dvs. s-a reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc”.
DNA precizează acum că Poinar şi Tărău ar fi emis două astfel de documente, ambele pe data de 23 decembrie 2020, "în contextul soluționării propunerii de luare a măsurii arestării preventive" față de Victor Micula, propunere care era judecată într-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Bihor.
Adresele s-au emis la solicitarea apărătorilor acestuia, şi certificau faptul că, în cursul lunii noiembrie 2018, s-a reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc în baza informațiilor furnizate de afacerist, iar dosarul cu pricina a fost finalizat prin trimiterea în judecată a celor doi traficanţi de droguri.
Aceste adrese nu puteau fi însă comunicate de cei doi poliţişti, susţine DNA, ci doar de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea.
"Ulterior, în data de 27 februarie 2023, apărătorul fiului omului de afaceri ar fi depus una dintre adresele respective ca probă în cauza penală de pe rolul Tribunalului Bihor, pentru a justifica prezența acestuia în incinta Poliției Municipiului Oradea - Biroul Supravegheri Video", spun anchetatorii.
Totodată, Poinar, care deținea atribuții de soluționare a petițiilor, nu ar fi redirecționat cererile avocaților persoanei respective către DIICOT Oradea, deși avea această obligație legală.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunerea de a se menține măsura preventivă de control judiciar dispusă în cauză asupra fostului șef BCCO. DNA Oradea a realizat ancheta în colaborare cu Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.