URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2025, 13:01

Decizie controversată a Parlamentului: Un fost informator al Securității comuniste a devenit vicepreședintele Comisiei de control SIE

Decizie controversată a Parlamentului: Un fost informator al Securității comuniste a devenit vicepreședintele Comisiei de control SIE Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decizie controversată, luată luni seară de Parlamentul României. Un fost informator al Securității comuniste, Felix Stroe, PSD, a fost ales vicepreședintele Comisiei de Control al SIE. Din comisie mai fac parte Mircia Chelaru (AUR) și Anamaria Gavrilă (POT), ambii cu poziții puternic anti-occidentale, iar președintele comisiei este Alexandru Muraru (PNL).

Informația a fost făcută publică de site-ul G4Media.ro, potrivit căruia noile comisii care ar trebui să controleze SRI și SIE au fost alese prin vot secret.

Conform legii, comisia de control parlamentar al SIE are în atribuții, între altele, să-l audieze pe viitorul șef al serviciului de informații, să propună revocarea acestuia, să verifice bugetul și cheltuielile instituției, să examineze încălcarea Constituției în activitatea SIE, să verifice selectarea și promovarea cadrelor SIE, să avizeze proiectele de lege care au legătură cu serviciul etc. Or, în acest context, promovarea unor persoane care au legătură cu trecutul comunist și cu viziuni anti-occidentale este cel puțin discutabilă.

Conform unui document transmis de CNSAS la solicitarea Info Sud-Est în 2015, Felix Stroe a fost informator al Securității, sub numele conspirativ ”Dan”, dar CNSAS a considerat că nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității și susține că nu există un angajament semnat al acestuia”, arată G4Media.ro.

Potrivit notei de constatare publicate pe site-ul citat, Stroe a fost racolat în timp ce era elev al Liceului B.P. Hașdeu, în 1972, „pentru supravegherea colegilor atât în timpul programului școlar, cât și în timpul liber”, fiind abandonat în martie 1973.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității notează că, în acest context, lui Stroe nu i s-a putut reține calitatea de colaborator sau lucrător al Securității, pentru că prin declarațiile sale nu „a desfășurat activități prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului” și nu a denunțat „activități sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”. 

De altfel, în două note citate în document se arată că Stroe declara despre doi colegi de-ai săi fie că nu i-a văzut în anturaje dubioase, fie că nu ar asculta postul de radio Europa Liberă, interzis în acea perioadă.

În trecut, Felix Stroe a fost și ministru al Transporturilor în timpul foștilor premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose.

În comunism, el a fost numit și într-o funcție în Consiliul Politic Superior al Marinei Militare (departament ideologic al Ministerului Apărării, care punea în practică doctrina și instrucțiunile PCR și ale tovarășului Nicolae Ceaușescu).

În perioada 1978 – 1991, Felix Stroe a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare, cu stagii la toate eşaloanele, din care cinci ani a fost comandant pe nave de război, conform declarațiilor acestuia.

Citiți întregul articol pe site-ul G4Media.ro!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON