URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 09 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2024, 11:50

Ziua Oradiei: Programul ceremoniilor din 12 octombrie și însemnătatea acestei zile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea își sărbătorește ziua pe 12 octombrie, o dată cu mare însemnătate în istoria orașului. Pe lângă evenimentele incluse în Oradea FestiFall, localnicii sunt invitați și la o serie de ceremonii și evenimente festive care se vor ține în prima parte a zilei de sâmbătă.

Data de 12 octombrie a fost stabilită drept Ziua Orașului încă din 1992.

În această zi se marchează două evenimente majore: pe 12 octombrie 1918, în casa dr. Aurel Lazăr s-a semnat Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, citită la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, în timp ce pe 12 octombrie 1944 Oradea a fost eliberată de către armata română de sub administraţia maghiaro-horthistă.

Conform programului anunţat miercuri de Primăria Oradea, festivităţile organizate pentru 12 octombrie vor demara la ora 9.

"Evenimentele vor începe la Filarmonica de Stat Oradea, cu premierea elevilor olimpici şi a profesorilor coordonatori, urmată de o şedinţă festivă în Sala Mare a Primăriei Oradea. Publicul este aşteptat să participe la ceremoniile din Piaţa Unirii, la statuia Regelui Ferdinand, şi la evenimentele care vor continua cu vizita la Muzeului Memorial Aurel Lazăr şi la statuia lui Aurel Lazăr", a transmis municipalitatea orădeană printr-un comunicat de presă.

Ceremoniile dedicate sărbătorii orașului avea loc la ora 12.25 în Sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea, unde va avea loc o ședință festivă a Consiliului Local Oradea, iar primarul Florin Birta va ține un discurs, alături de un invitat. 

Oficialitățile și ceilalți participanți se vor deplasa apoi în Piața Unirii, în fața statuii Regelui Ferdinand I, unde începând cu ora 13 se va intona Imnul Național, se va ține o slujbă de Te Deum, se vor rosti alocuțiuni, se vor depune coroane, jerbe și buchete de flori și, în fine, va avea loc defilarea detașamentului de onoare pe ritmurile muzicii militare. 

Momente similare vor avea loc apoi la Muzeul Memorial Aurel Lazăr (de la ora 14.10), la statuia lui Aurel Lazăr (ora 14.25).

Programul festivităților:

Totodată, Oradea va fi sărbătorită vreme de trei zile, în intervalul 11-13 octombrie, cu o mulțime de spectacole și concerte, în cadrul unei noi ediții a FestiFall. Programul complet poate fi descoperit AICI!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
,,administratia maghiaro-horthysta"....
Din dorinta de a fi politically correct! Nu era mai simplu si mai exact sa spuneti ,,ocupatia ungureasca"?!
Postat 09 Octombrie 2024, 14:56 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.529 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON