URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Decembrie 2024, 12:00

Este oficial: Din 1 ianuarie 2025, România intră în Schengen terestru!

Este oficial: Din 1 ianuarie 2025, România intră în Schengen terestru! imagini: BIHOREANUL / platforma X Ursula von der Leyen
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din 1 ianuarie 2025, România și Bulgaria vor adera la Schengen cu granițele terestre. Decizia luată în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne a fost anunțată de președinția maghiară a UE şi salutată de Comisia Europeană.

În totalitate în Schengen 

Miniștrii de interne ai Uniunii Europene au votat joi, 12 decembrie, în unanimitate, aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025, după ce Austria și Olanda au renunțat la vetoul pe care l-au menținut în ultimii doi ani.

„Este un moment istoric să primim în sfârșit Bulgaria și România ca membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen. Eliminarea controalelor persoanelor la frontierele terestre interne cu și între aceste state membre a fost o prioritate absolută pentru președinția maghiară, iar astăzi am transformat-o în realitate. Acest pas va fi benefic nu numai pentru cetățenii bulgari și români, ci și pentru UE în ansamblu”, a decarat Pintér Sándor, ministrul ungar al afacerilor interne.

Decizia a fost salutată de Comisia Europeană. "Acest lucru nu numai că întărește spațiul Schengen, dar va consolida și mai mult piața internă, va crește călătoriile, comerțul și turismul. Un spațiu Schengen robust întărește unitatea UE și face UE mai puternică la scară globală", se arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene. 

Călătorii fără controale

Decizia de joi înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2025, cetățenii pot călători fără controale la frontiera terestră către și dispre Bulgaria și România.

"Începând cu decembrie anul trecut, când Consiliul a decis să întâmpine România și Bulgaria în spațiul Schengen, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea fără probleme a regulilor Schengen începând cu 31 martie 2024. La acea dată, controalele la nivel intern la frontierele aeriene și maritime au fost ridicate și au început să se aplice regulile Schengen, inclusiv pentru eliberarea vizelor Schengen", se mai menţionează în comunicatul de presă al Comisiei Europene. 

În opinia CE, ambele țări vor sprijini în continuare eforturile europene comune de a aborda securitatea la frontierele externe UE și de a aborda provocările legate de migrație.

Totodată, Comisia arată că va continua să ofere sprijin financiar și asistență Frontex ambelor state membre. După cum se subliniază în raportul 2024, Schengen este puternic și rămâne cea mai vizitată destinație din lume.

„Garantând călătorii fără probleme și în siguranță într-o regiune cu o populație de aproape 450 de milioane de locuitori, spațiul Schengen este esențial pentru Uniunea Europeană, oamenii și afacerile sale. Având în vedere că Bulgaria și România sunt acum pe deplin parte din Schengen, facem un alt pas crucial pentru a construi o Uniune puternică și conectată", se mai precizează în comunicat. 

Iohannis: o decizie aşteptată de prea mult timp

„Decizia ca România să adere la Schengen și cu frontierele terestre este una așteptată prea mult timp de către noi toți”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la scurt timp după ce miniștrii de Interne din UE au votat pentru aderarea totală a României și Bulgariei la Schengen, notează Hotnews.ro.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a postat un mesaj, în română și în bulgară, în care a salutat decizia Consiliului JAI, iar președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la rândul ei, a felicitat cetățenii ambelor țări "care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru"

„Este gata. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor ambelor țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, se arată într-o postare a Robertei Metsola.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Mulțumim
Mulțumim Victor Orban !!!
Postat 12 Decembrie 2024, 13:43 de Vlad72
KP
Nu are nicio legătură Visa Weaver cu Schengen, Japonia nube in Schengen, UK nu e . Dar nu ai fat un răspuns,.mai rău ai fugit de argumente. Ca tu te declari specialist in Visa Weaver si Schengen eu nu te cred.
Postat 12 Decembrie 2024, 12:57 de Sandu2100
Trecând peste faptul că Schengen este doar parțial funcțional ...
... se deschide în sfârșit calea pentru VisaWeaver, care era în stand-bye din august încoace. În orice caz, rețeaua globalist-soroșistă de la Bruxelles și Washington, decât să piardă România de sub control ar fi în stare, după toată tevatura anti-constituțională de anulare a alegerilor prezidențiale, să ne ofere acum orice dispensă. Ca dovadă, iată că dezonorata Comisie Europeană ne-a transmis, în paralel cu decizia JAI, că se acordă României un termen de 7 ani pentru ajustare bugetară, în loc de stoparea fondurilor din PNRR. Asta înseamnă că nu mai contează deficitul bugetar de 8% și nu mai are importanță neîndeplinirea condițiilor UE de reorganizare guvernamentală în vederea eficientizării costurilor. Așa că, i-am învins pe liderii euro-atlantici prin ignoranță și încălcarea oricărei norme de bun simț, putem sta liniștiți cu burta la soare o vreme bună de acum înainte, pentru se pot lua împrumuturi bancare pentru plata pensiilor speciale, pentru salarii și indemnizații fără număr, dar și pentru acoperirea firavelor promisiuni ce țin de actualizarea parțială a pensiilor și salariilor norodului nemulțumit.
Postat 12 Decembrie 2024, 12:47 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON