O singură zi de sâmbătă, de la început de primăvară, poate avea un mare impact asupra viitorului. Circa 1.800 de voluntari din Oradea, din Bihor şi chiar din străinătate - din ţări ca Peru, Maroc, Franţa şi Canada - au fost implicaţi într-o impresionantă campanie de reîmpădurire pe circa cinci hectare de teren ce aparţin Ocolului Silvic Tinca. Rezultatul? 25.000 de puieţi de frasin şi de stejar plantaţi.
"Plantăm speranţă"
Acţiunea a fost pusă în mişcare de Ionuţ Coman, un voluntar implicat în comunitatea bihoreană, care a adunat în jurul său mai multe organizaţii (Cătunul Verde, Crişana 6, Masai şi Rune), Direcţia Silvică Bihor şi Ocolul Silvic Tinca, o serie de companii, inclusiv multinaţionale (cum ar fi VPK Packaging - partener principal, Technomed Group, Nidec, Celestica, DeLonghi etc.), instituţii ca Jandarmeria Bihor, Penitenciarul Oradea şi ABA Crişuri, elevi de la licee din oraş, reprezentanţi ai altor asociaţii, cum ar fi Caritas, sau voluntari "liberi", adică bihoreni care au ales să participe neafiliaţi unor organizaţii, dar dornici să ajute.
Scopul? Reîmpădurirea unei zone de 5 hectare de la intrarea în Husasău de Tinca cu mii de puieţi de stejari şi de frasini. Acţiunea de sâmbătă a fost intitulată de organizatori "Plantăm speranţă" şi a fost inclusă în campania "un Om, un Pom, o Ţară... o Lume", demarată în 2019 tot de Ionuţ Coman. În acel an, în Sârbi au fost plantaţi 18.000 de puieţi de arbori.
Toată familia
Manifestarea de sâmbătă din pădurea comunei Husasău de Tinca a fost una masivă. S-au înscris 1.500 de voluntari, dar au apărut la muncă circa 1.800. Au fost bărbaţi, femei, copii, adolescenţi, angajaţi ai unor instituţii, spre exemplu câteva zeci de jandarmi, unii veniţi cu întreaga familie.
"Am hotărât să participăm la acţiunea de plantare de astăzi pentru că, plantând un copac, plantezi viaţă şi speranţă, aşa cum arată şi sloganul campaniei", a spus plutonier major Alina Ştefan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor.
Voluntar la 4 ani
Organizatorii şi-au făcut bine temele. Hectarele de teren au fost pregătite pentru reîmpădurire de Ocolul Silvic Tinca, au fost delimitate în sectoare şi repartizate unor grupuri de voluntari. Astfel, elevii de la "Gojdu" au avut parcela lor, echipele companiilor la fel, etc. specialiştii au marcat locurile unde urmau să fie săpăte gropile pentru plantare, iar organizatorii le-au împărţit participanţilor ustensilele necesare, cum ar fi hârleţe şi mănuşi.
Voluntarii au fost învăţaţi de pădurari cum trebuie să planteze, fiind supravegheaţi şi ajutaţi în timpul lucrului.
"Eu încerc să am grijă de mediu, de tot ce înseamnă natură. Chestia asta e foarte faină, sunt mulţi oameni în jur, socializăm, ne distrăm şi cu copiii", spune Roxana, o orădeancă de 24 de ani, care s-a dus pentru a doua oară la o astfel de acţiune. Ea a fost ajutată de nepoţelul Tudor, de doar 4 ani, care a ţinut să mânuiască hârleţul şi a spune că-i place să planteze copaci şi flori.
Din toată lumea...
Printre cei circa 1.800 de voluntari s-a aflat şi o gaşcă de cetăţeni străini care locuiesc în Oradea şi sunt implicaţi în proiectele Asociaţiei Filantropia Oradea, unde primesc şi cursuri de limba română.
"Suntem aici să ajutăm societatea din România şi mediul, atât cât putem", a spus Ahmed, un tânăr irakian implicat în asociaţie. Alături de el, la plantare s-au aflat voluntari din India, Peru, Maroc, Columbia, India, Franţa, Canada. Cei mai mulţi dintre ei sunt studenţi la Oradea, iar alte persoane sunt căsătorite şi stabilite în oraşul de pe Crişul Repede. Este şi cazul canadiencei Natalia, care şi-a luat soţ orădean şi învăţă limba română la Filantropia. "Am venit pentru că este bine să plantăm. Este o binecuvântare pentru viitor! Copacii vor creşte, vor produce oxigen, poate nişte păsări îşi vor găsi casa în aceşti copaci...", a spus voluntara.
Cu gulyás, cu bere...
Acţiunea de plantare s-a desfăşurat într-o atmosferă relaxată. Implicaţi şi atenţi, voluntarii nu s-au ferit, totuşi, să facă glume şi să socializeze, mulţi dintre ei fiind colegi de serviciu, astfel că ieşirea a fost tratată şi ca un soi de team-building.
Într-o primă pauză, organizatorii, cu ajutorul sponsorilor acţiunii, au trecut pe la voluntari şi le-au împărţit apă, sendvişuri, mere şi banane.
În acest timp, la marginea pădurii, mai mulţi bucătari voluntari pregăteau în ceaune gulyás de porc, berarii de la Bers Nova erau pregătiţi cu berea artizanală în butoi pentru cei care vor o răsplată pentru munca lor, iar doi clovni îi aşezaseră pe mai mulţi copii în cerc pentru a le propune jocuri creative.
"Am venit aici ca să pregătim un gulyás de porc. Va fi ceva extraordinar!", a spus Tavi Ghindea, care estima că, alături de ceilalţi bucătari voluntari, pregăteşte în jur de 800 de litri de gulyás.
25.000 de puieţi
La finalul acţiunii, iniţiatorul acesteia, Ionuţ Coman, a transmis, contactat de BIHOREANUL, că voluntarii au plantat 25.000 de puieţi de frasin, stejar şi stejar roşu, puşi la dispoziţie de ocolul silvic.
Campania de plantare ar putea avea o nouă ediţie fie în toamnă, fie primăvara viitoare. "Eu sunt mulţumit. Cred că a ieşit bine. Au fost circa 1.800 de voluntari, mai mulţi decât s-au înscris în campanie", a precizat Ionuţ Coman, adăugând că puieţii vor fi verificaţi periodic, iar cei care nu se vor prinde vor fi înlocuiţi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.