URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Noiembrie 2024, 09:55

Amenajarea intersecției străzilor orădene Plevnei și Tudor Vladimirescu ca sens giratoriu a fost atacată în instanță

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amenajarea intersecției străzilor Plevnei și Tudor Vladimirescu ca sens giratoriu, pregătită de Primăria Oradea, a fost atacată în instanță. Asociația Consiliul Consultativ Cetățenesc Bihor a cerut Tribunalului Bihor anularea Hotărârii Consiliului Local Oradea 802 din septembrie 2024 privind investiția.

„Asociația noastră a pornit un proces în contencios administrativ pentru suspendarea provizorie și anularea HCL Oradea 802/2024 și a HCL-urilor subsecvente de aprobare a achiziției imobilelor situate pe strada Plevnei 15 și Tudor Vladimirescu 39”, a anunțat, joi, ACCC Bihor. Procesul, înregistrat pe 29 octombrie, nu are încă stabilită o dată pentru prima înfățișare.

„Nu au făcut studii”

În chemarea în judecată, reprezentanții asociației au acuzat mai multe motive de nelegalitate ale HCL 802.

Printre altele, ACCC Bihor a invocat „lipsa unui PUZ pentru zona construită protejată care să prevadă măsura urbanistică a afectării fronturilor stradale pentru amenajarea unui sens giratoriu în fața școlii Szacsvay Imre și reamenajarea străzii Tudor Vladimirescu cu 3 benzi prin desființarea aliniamentelor de arbori”.

Contestatarii lucrării au mai reclamat lipsa unui studiu de trafic care să recomande soluția sensului giratoriu în centrul protejat al orașului, absența unei analize care să ofere și alte soluții mai simple de fluidizare a traficului, precum și faptul că Primăria Oradea nu a motivat temeinic utilitatea publică a proiectului.

Precedente există...

Asociația Consiliul Consultativ Cetățenesc a fost înființată în anul 2020 în jurul unui nucleu de orădeni nemulțumiți de proiectele municipalității care vizau schimbarea tramei stradale din centrul Oradiei prin demolări de imobile.

Spre exemplu, anul trecut organizația a câștigat cu sentință definitivă, la Curtea de Apel Oradea, anularea prevederilor din PUG-ul orașului referitoare la lărgirea străzilor Avram Iancu și Evreilor Deportați și a obținut de la Tribunalul Bihor, tot cu sentință definitivă, anularea HCL-ului referitor la amenajarea unui sens giratoriu în fața Școlii Gimnaziale Oltea Doamna și realizarea unui drum de legătură între strada Libertății și Parcul Traian prin demolarea unor construcții.

„Instanțele judecătorești au apreciat că aceste măsuri contravin prevederilor Legii 422/2001 privind protecția monumentelor istorice și reglementărilor subsecvente în materia zonelor construite protejate. Ansamblul Centrului Istoric Oradea este înscris în lista monumentelor istorice Bihor, poziția 172, categoria A (de valoare națională și universală) prin Ordin al Ministrului Culturii”, au transmis reprezentanții asociației.

Având în vedere precedentul deja creat, reprezentanții ACCC Bihor sunt convinși că vor avea câștig de cauză și în procesul prin care cer renunțarea la amenajarea sensului giratoriu de la intersecția străzilor Plevnei și Tudor Vladimirescu.

Sens giratoriu în locul unor case...

După cum BIHOREANUL a mai scris, la propunerea primarului Florin Birta, Consiliul Local Oradea a hotărât demolarea a trei imobile situate pe strada Plevnei, la numărul 15, respectiv pe strada Tudor Vladimirescu, la numerele 37 și 39. Construcțiile ar urma să fie demolate pentru a face loc unui sens giratoriu care ar urma să fie amenajat printr-o investiție de 12,7 milioane lei.

HCL 802 din 2024, care a fost atacată de ACCC Bihor în instanță, a produs deja efecte. În ședința de la sfârșitul lunii octombrie, Consiliul Local Oradea a aprobat prețurile pentru cumpărarea tuturor apartamentelor din cele două clădiri situate de-o parte și de alta a străzii Plevnei. Proprietarul imobilului din strada Tudor Vladimirescu 37, care ar urma să fie, la rândul său, demolat, a cerut o păsuire, invocând că nu s-a hotărât încă dacă acceptă să își vândă casa. 

Primăria Oradea, care va plăti în total pentru apartamentele cumpărate 1,3 milioane euro, și-a dorit să urgenteze perfectarea tranzacției astfel încât foștii proprietari să își poată căuta alte locuințe înainte de începerea lucrărilor programate pentru anul viitor.

În cadrul acestui proiect, municipalitatea a reușit „performanța” să scoată din casă o familie de orădeni pentru a doua oară în șase ani, după ce în 2018 a mai cumpărat de la aceasta casa pe care o deținea pe strada Ciheiului pentru a face loc drumului colector al șoselei de centură.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
#marginan ....
... dacă ar fi după mintea unora ca tine, ar trebui reconstruit orașul ăsta de la zero, să semene cu cele noi, chinezești. Cui nu-i place vechiul oraș Oradea, așa cum este el d.p.v. urbanistic, istoric și cultural, cu propria-i identitate tipic europeană a deceniilor și secolelor trecute, să tacă și să gândeasă înainte de a comenta tâmpenii în stil comunist.
Postat 02 Noiembrie 2024, 11:50 de KP
Dacă este adevărat și proiectul nu are la bază PUZ de la care să plece PUD și care să rezulte din PUG ...
... atunci e și caz penal, nu numai unul de contencios care să aibă în vedere o dezbatere publică cu trimitere la diversele aspecte punctuale pentru deținătorii de imobile din aria de impact direct, respectiv generale care să privească repetatele anomalii birtineze ce duc, de atâția ani deja, la afectarea identității cultural-urbanistice a orașului. Motivele de îmbunătățire ale traficului ce implică modificări ale tramei stradale, ale amplaszmentului unor imobile cu caracter public sau privat și intervenția asupra aliniamentului neconstruit dar amenajat, nu sunt de maniera adoptării nelegale a unui asemenea proiect. Problema cea mai gravă însă, este că decidenții (primar, consilieri, membri ai comisiilor de specialitate și funcționarii direcțiilor din cadrul municipalității), sunt absolut necalificați și lipsiți de cel mai elementar profesionalim. Aceștia, sub bagheta dirijorală a unor neterminați ca Bolojan și Birta, încalcă sistematic legile, normele și standardele în materie juridică de urbanism și amenajarea teritoriului acestui oraș. Acești contravenienți și/sau infractori care sunt plătiți la nivelul municipalității, sunt trecători ... dar Oradea este aici de sute de ani și va mai fi, așa după cum gândesc cei aleși sau puși în numele cetățenilor, nicidecum a grupurilor de interese ale unor politicieni ratați, politruci prin definiție.
Postat 02 Noiembrie 2024, 11:41 de KP
Libertate de opinie
Aceasta este partea mai puțin fastă a libertății de opinie și a multipartidismului. Posibilitatea ca, din cauza unor egoisme si subiectivism individual, părți esențiale a personalității umane, indivizi sau categorii sociale să se poată pune de-a curmezișul interesului general. Dar, această caracteristică umană fiind una firească, recurgerea la justiție, sine ira et studio, este soluția firească.
Postat 02 Noiembrie 2024, 11:01 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON