URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iunie 2024, 12:00

Un bărbat de 79 de ani căzut în apartament, salvat de pompierii din Beiuş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat în vârstă de 79 de ani din oraşul Beiuş a fost salvat de pompierii militari, după ce acesta a căzut în propria locuinţă şi nu s-a mai putut ridica.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, o rudă a bărbatului a sunat la 112 miercuri după-masă, în jurul orei 17.10,  spunând că acesta nu a mai răspuns la telefon de trei zile.

"Pentru salvarea septuagenarului, la adresa indicată au fost mobilizaţi imediat pompierii Secţiei Beiuş, cu o autospecială de intervenţie şi cu ambulanţa SMURD a subunităţii. Utilizând autospeciala de lucru la înălţime, pompierii au pătruns, prin balcon, în apartamentul indicat de apelant, găsindu-l pe proprietar căzut în sufragerie, în imposibilitatea de a se ridica", se arată în comunicat.

Sursele BIHOREANULUI spun că bărbatul era slăbit şi că putea cu greu să vorbească.

Paramedicii i-au acordat bărbatului primul ajutor medical după care l-au transportat, pentru îngrijri suplimentare, la Spitalul Municipal din Beiuş.


În acest context, ISU Crişana le reaminteşte cetăţenilor de campania "Aveţi grijă de părinţii şi bunicii dumneavoastră!", insistând asupra măsurilor specifice de protecţie a persoanelor în etate şi a modalităţilor de diminuare a vulnerabilităţii acestora în faţa riscurilor la care sunt expuse.

Campania se adresează în mod special rudelor şi îngrijitorilor persoanelor vârstnice, cărora ISU le recomandă următoarele măsuri menite a-i proteja pe cei dragi:   

- Sunaţi-i cel puţin o dată pe zi şi asiguraţi-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 şi/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!

- Preveniţi riscul de cădere, fixând covoarele/preşurile pe podea cu un suport cauciucat! 

- Plasaţi covoraşe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum şi covoare antiderapante lângă cadă!

- Montaţi-le benzi led cu senzori de mişcare lângă pat şi pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!

- Achiziţionaţi un sistem GPS prin care îi puteţi urmări dacă sunt dezorientaţi şi se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.

- Instalaţi detectoare de fum cu alarmă fonică şi luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!

- Amenajaţi-le spaţiul astfel încât să se poată evacua cu uşurinţă, în caz de urgenţă! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajaţi-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!

- Pregătiţi-i! Simulaţi cu ei exerciţii de incendiu pentru a vă asigura că ştiu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu!

- Conştientizaţi-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor şi de importanţa supravegherii acestora. Oferiţi-le alternativa lumânărilor şi candelelor electrice!

- Asiguraţi-vă că pot deschide toate uşile şi ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă uşor din interior!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON