URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Octombrie 2024, 17:47

La plăcinte, înainte! Bihorenii au degustat bucate tradiționale la Festivalul Plăcintelor de la Briheni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Soarele strălucitor și vremea caldă au fost aliații perfecți ai celor 15 plăcintari care, duminică, au pregătit bunătăți pentru Festivalul Plăcintelor de la Briheni.

Ajuns la a șaptea ediție, festivalul a strâns numeroși amatori de bucate tradiționale specifice zonei.

„Sunt folosite tehnici tradiționale. Avem zeci de feluri de plăcinte, de la varză, cartofi, prune, dovleac, cireșe. Orice dorești”, a declarat Adrian Apan, referent în cadrul Centrului de Cultură a județului Bihor și unul dintre organizatorii evenimentului, alături de parohia ortodoxă din Șuștiu-Briheni.

Festivalul gastronomic s-a ținut în satul Briheni, unde vizitatorii au ajuns după ce au trecut printr-un „tunel” verde de pădure, pe o șosea îngustă, de o bandă și jumătate. La intrarea în sat, musafirii au trebuit să lase mașinile în două parcări improvizate pe câmp, pentru că doar localnicii au avut voie să intre motorizați. Ca să nu blocheze traficul prin sat, vizitatorii festivalului au fost obligați să facă o plimbare de aproape doi kilometri pe jos, binevenită într-o duminică însorită de toamnă.

Plăcintele s-au vândut ca pâinea caldă. Una cu varză costa 20 de lei, iar o plăcintă cu brânză 10 lei. „Acuma le-am făcut”, a spus o plăcintăreasă clienților ei, deloc puțini.

Majoritatea comercianților au fost îmbrăcați în costume populare, subliniind caracterul tradițional al evenimentului. Pe lângă arhaicele plăcinte, au vândut și alte bunătăți: clătite cu brânză și vanilie, pită unsă ori colacul secuiesc „kurtos”.

Tot la festival, o tânără, Ioana din Sighiștel, învăța doritorii să picteze ouă de Paști. De la alți artizani, cei mici și cei mari au putut deprinde alte tehnici, precum pictatul icoanelor.

Pe lângă tarabele multe și aglomerate, festivalul a fost completat cu o scenă pe care duminică au urcat numeroși cântăreți și dansatori de muzică populară, într-un program prezentat de artista Ioana Urs. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Tu ești nebun
Ca sunt placinte de genul placintei de Beiuș. Adică 45-50 lei pe kg. Sa nu crezi ca dai 20 de lei pe o placinta cu varza cum găsești la toate tarabele din oraș. Astea nu le găsești,nu ai de unde sa cumperi.
Postat 13 Octombrie 2024, 21:58 de Ninu
20 de lei o plăcintă cu varză, sunteți nebuni la Briheni?
2 km de mers pe jos, pentru pregătire sportivă la început și o binemeritată siestă după așa un festin? Foamea de socializare i-a înnebunit pe mulți.
Postat 13 Octombrie 2024, 19:12 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON