URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Octombrie 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Ziarul lansează o serie de dezvăluiri privind abuzurile de la DGASPC Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 14 octombrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Puia, recidivistul

BIHOREANUL lansează o serie de dezvăluiri privind abuzurile de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Întors la cârma DGASPC Bihor după ce a scăpat basma curată de un proces penal, prin prescrierea faptelor, directorul Călin Puia a declanșat o adevărată vânătoare a subordonaților care au avut curajul să dea declarații nefavorabile în ancheta procurorilor, mergând până acolo încât a înscenat unui grup de 9 funcționare imputarea unui prejudiciu fictiv, de peste 2 milioane de lei pe persoană.

O sănătate Zen

Unul dintre cei mai bogați orădeni din America și-a propus să „deștepte” sănătatea bihoreană.

Spitalul Județean din Oradea va implementa ZenAiOS, o aplicație dezvoltată de antreprenorul româno-american George Haber, care folosește inteligența artificială pentru a rezolva mai rapid și mai bine problemele medicale.

Gabriel Ghilea, subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării: „Nu se mai stă cu mâna întinsă la bugetul de stat”

Între nu mulții bihoreni din Guvern se află de aproape trei ani, ca subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării, un orădean care coordonează două dintre cele 12 programe de cooperare transfrontalieră, cu alocări de peste 350 milioane euro din fonduri UE. Gabriel Ghilea are în responsabilitate programele InterReg România - Ungaria, cunoscutul Ro-Hu, și România - Serbia, după ce 17 ani a lucrat ca director pentru Construcții Bihor, firma familiei, iar de anul trecut este și vicepreședinte al PSD Bihor.

BIHOREANUL a vrut să afle cu ce rezultate a activat până acum în Minister, ce avantaje au finanțările prin InterReg, dacă banii se obțin după nevoi și pe merit sau contează și relațiile politice, dar și ce planuri politice are.

Mega, față cu „sistemul”

Preotul orădean Ciprian Mega, care dorea să candideze la alegerile prezidențiale, acuză serviciile secrete pentru respingerea dosarului său, fără a aduce și dovezi

Preotul cineast recunoaște că nu avea șanse să câștige cursa electorală, dar spune că și-a dorit ca în cadrul campaniei electorale să aducă în atenția publică teme și subiecte evitate de ceilalți politicieni, ba chiar că a creat un „experiment” pentru următorul său film.

Cântec(e) pentru prieteni

Oradea FestiFall s-a încheiat, dar nu și concertele programate în oraș. În perioada următoare, agenda locală este, încă o dată, plină cu oferte pentru cei care apreciază muzica și feluritele ei ritmuri și mesaje.

Călătoria muzicală de toamnă cuprinde „opriri” la concerte susținute, de pildă, de Tudor Gheorghe, Timpuri Noi, Compact, Kempes ori Irina Rimes, petreceri cu DJ-i ca Fedde Le Grand și Mahony, precum și o invitație la o seară cu tangouri argentiniene.

OPINII

Mircea Chirilă: Tramvai sau un metrou ușor?

Edili se plâng că numărul călătorilor pe transportul în comun este destul de redus comparativ cu populația orașului. Dar orădenii nu din lene preferă mașina în locul tramvaiului. Ci din pragmatism. Dacă merg și automobile și tramvaie pe aceeași tramă stradală, n-ai niciun gheșeft să te plimbi cu tramvaiul, că ajungi la fel de târziu la destinație.

Mircea Ursuța: Cazul Șoșoacă - o palmă pe obrazul Curții Constituționale

Această hotărâre a provocat mari dezbateri în societate, unii cetățeni spunând că decizia este corectă pentru că blochează extremismul, în timp ce alții afirmă că o asemenea hotărâre constituie un precedent periculos și nu are nimic de a face cu democrația. Sunt nevoit să le dau dreptate celor din urmă și să afirm că hotărârea este o palmă pe obrazul și așa nu foarte imaculat al Curții Constituționale.

PREMIILE LUI BIHOREL

Boală electorală: De ce a coborât directorul OJFIR Bihor pe lista candidaților PNL la Deputăție; Șefi până la capăt: Unii primari din Bihor plănuiesc să părăsească fotoliile abia în ultima zi; Cu două fețe: Impresionantele palate din Oradea arată bine doar pe dinafară; Mofturi de Popești: Elevii nu mai au voie să comande mâncare de la fata primarului; Fă ce zice popa... Doi preoți din Bihor au fost prinși băuți la volan. Ce pedepse au primit?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON