Aleea Breslelor din Cetatea Oradea, o zonă unde meșteșugarii din Bihor puteau să-și etaleze mărfurile și să țină ateliere, va deveni o amintire. Ultimii trei artizani de pe alee își fac bagajele și pleacă, după ce administrația Cetății i-a anunțat că spațiile lor vor fi scoase la licitație.
„Nu îmi spune nimeni că mă dă afară, dar nu-mi permit să plătesc chiria la prețul stabilit”, spune Ida Pázmán, unul dintre ultimii meșteri populari din Oradea.
„Din meșteșug nu se face business”
„Adio, Cetate. 7 ani am locuit la Cetate, perioadă care se termină acum. Mii de copii la atelierele meșteșugărești, mii de turiști la atelierul de țesut, mii de oameni la demonstrații de meșteșuguri tradiționale. Se sfârșește o perioadă cu multe bucurii, realizări și muncă depusă pentru păstrarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale”, a scris Ida Pázmán (foto jos) pe contul său de Facebook.
Unul dintre puţinii meşteri orădeni care mai ştiu să folosească războiul de ţesut şi să realizeze covoare ori ştergare cu motive bihorene, femeia își strânge lucrurile din atelierul pe care îl are în fortăreața orașului. „Noua conducere a Cetății nu înțelege că din toate acestea nu se poate face un business și nu am cum să plătesc mii de lei lunar pentru a continua munca în favoarea tradițiilor”, a explicat ea, precizând și că nu se plânge și nici nu va abandona țesutul, ci își caută un nou loc unde să-și continue proiectele.
Mulți au fost, trei au rămas...
Toate spațiile din Cetatea Oradea vor fi scoase la licitație în perioada următoare, inclusiv cele de pe Aleea Breslelor, acolo unde proiectul european de reabilitare a fortăreței a prevăzut că meșteșugarii vor primi gratuit spații, plătind lunar doar costurile utilităților. Cum și acestea sunt ridicate, în timp meșterii s-au rărit, iar acum au mai rămas doar trei: specialista în țesături, un olar și un pielar.
Cum perioada de grație a proiectului european a expirat, destinația spațiilor din Cetate se poate schimba. Un regulament recent aprobat prevede că toate încăperile vor fi scoase la licitație, pentru a deveni restaurante, magazine ori spații de birouri.
„Nu ne dă nimeni afară, nu ne spun că trebuie să plecăm de-aici. Dar dacă vrem să rămânem, trebuie să participăm la licitație, dar la prețuri pe care noi nu putem să le plătim”, a declarat Pázmán pentru BIHOREANUL.
Iohannis i-a uitat
Atelierul de țesătorie are 70 de metri pătrați, iar prețul de pornire la licitație va fi de 30 de lei pe metru pătrat, ca la orice spațiu comercial din Cetate. „La acest cost se mai adaugă taxa de clădire și utilitățile. Ar veni cam 3.500 de lei lunar. N-am de unde să plătesc atât de mult. Eu nu mă pot compara cu Lotus sau magazinele chinezești”, a precizat meșteșugarul.
Și facturile de-acum, de circa 1.000 de lei pe lună, le achită greu, deoarece sunt tot mai puțini oamenii dispuși să plătească mai mult pentru un covor țesut manual, decât ar plăti pe unul cumpărat din magazinele de bricolaj.
„Dezavantajul nostru, al meșterilor populari, este că nu avem o lege care să ne protejeze. Există o lege a meșteșugarilor tradiționali votată de Parlament încă din 2020, dar nu a fost promulgată de președintele Iohannis”, a mai spus Pázmán. Acum, meșterii bihoreni pierd și sprijinul local...
„Nu este o surpriză”
Directoarea Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiunea (Visit Oradea), Alina Toie (foto), a precizat că decizia municipalității de a scoate la licitație spațiile de pe Aleea Breslelor era cunoscută de meșteșugari. „Nu este o surpriză pentru ei, ei știu asta de foarte multă vreme. Probabil și-ar fi dorit un alt final, dar nu au fost induși în eroare. Ei au știut întotdeauna ce se va întâmpla după ce se termină proiectul european. Cetatea, în această nouă orânduire, ieșită de sub incidența proiectelor europene, are spații cu destinații comerciale”, a declarat Toie pentru BIHOREANUL.
Practic, Primăria a oferit spațiile gratuit doar în perioada în care a fost obligată de contractul cu finanțatorul european, dar acum nu mai este dispusă să facă această concesie. „Sunt multe cheltuieli în Cetate și vor trebui acoperite din aceste chirii. Să sperăm că vor fi spațiile cât mai pline și vom începe să fim profitabili”, a mai spus șefa APTOR.
(foto: Bogdan Popa)
Potrivit lui Toie, meșteșugarii ca Ida Pázmán ar putea primi spații gratuite în Cetate doar dacă ar avea o asociație de utilitate publică: „Poate să meargă spre Primărie să spună: Uite, asta e activitatea mea de utilitate publică, asta fac eu, cred că merit un spațiu gratuit”. Altfel, meșteșugarii, ca alți locatari ai Cetății, vor trebui să plătească chirie. Dacă își permit...
În perioada următoare, APTOR va lansa mai multe licitații în Cetate, pentru închirierea de birouri, o cafenea, un restaurant, o vinotecă și atelierele de pe Aleea Breslelor. Potrivit regulamentului fortăreței, în locul unde acum sunt meșterii vor putea funcționa doar magazine care vând produse de manufactură locală și regională, design local contemporan, suveniruri.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.