Încasările bugetului local din taxe şi impozite au crescut până la ultimul termen de plată din 30 septembrie cu 5,5 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Mai mulţi orădeni buni platnici...
Potrivit unui comunicat al municipalităţii, "în intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2022 şi-au achitat taxele şi impozitele la bugetul local un număr de 123.458 persoane fizice şi 11.605 persoane juridice. Cuantumul sumelor încasate aferente impozitelor şi taxelor locale este de 197.500.461 lei".
Pentru comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, şi-au achitat taxele şi impozitele locale un număr de 122.156 persoane fizice, respectiv 12.355 persoane juridice, iar cuantumul încasărilor a fost de 170.419.065 lei.
Astfel, conform evidenţelor Direcţiei Economice a Primăriei, până la data de 30 septembrie şi-au stins obligaţiile fiscale cu 1.302 persoane fizice mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2021, în timp ce în cazul persoanelor juridice numărul este mai mic cu 750 de plătitori.
... şi încasări mai mari la buget
Cap la cap însă, încasările la bugetul local sunt mai mari anul acesta cu circa 27 milioane lei, echivalentul a aproximativ 5,5 milioane euro.
"Încasările bugetului local sunt mai mari decât anul trecut. În ceea ce priveşte creşterea numărului de plătitori persoane fizice, o explicaţie ar fi faptul că au profitat de procedura de scutire de majorări în cazul celor care îşi achită integral obligaţiile fiscale, adoptată de către Consiliul Local Oradea", a declarat BIHOREANULUI directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.
Micile afaceri au probleme!
În ceea ce priveşte scăderea numărului de plătitori persoane juridice, singura explicaţie o constituie diminuarea afacerilor din domeniul comerţului şi prestărilor de servicii pe fondul exploziei preţurilor la energie.
"Încasările de la persoane juridice au crescut şi ele, dar numărul plătitorilor este mai mic. Singura categorie în care se vede o diminuare a contribuabililor persoane juridice se referă la avize şi autorizaţii de funcţionare. Aici e vorba de persoane juridice, majoritatea din domeniul comerţului, cu sume mici de plată, care ori au uitat să plătească ori s-au relocat sau au intrat în insolvenţă", a spus directorul Florea.
Începând din luna octombrie, funcţionarii municipalităţii au început emiterea de somaţii de plată pentru restanţierii persoane fizice şi juridice.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.