Un număr de 30 de cazuri de abuzuri fizice, emoţionale, sexuale, de exploatare prin muncă şi neglijare au fost confirmate pe parcursul anului 2023 şi în primele luni ale acestui an în Bihor, în urma a peste 1.000 de apeluri înregistrate la Telefonul Copilului - 119 - de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Datele legate de cazurile semnalate prin telefonul copilului au fost transmise de DGASPC Bihor, la cererea BIHOREANULUI.
Potrivit datelor obținute de ziar, pe parcursul anului trecut, au fost înregistrate 970 de apeluri la numărul 119. Dintre acestea, în 54 de cazuri, la faţa locului s-a deplasat o echipă mobilă de intervenţie, formată inclusiv din psiholog şi asistent social.
În multe cazuri unele persoane au apelat greşit numărul 119 sau au sunat pentru alte probleme decât cele aflate în competenţa DGASPC.
În lunile ianuarie şi februarie ale anului 2024, numărul 119 a fost apelat de 154 de ori, iar în şapte cazuri a fost necesară intervenţia la faţa locului a unei echipe mobile. Majoritatea persoanelor care au sunat au reclamat situaţii de abuz, neglijare şi "copii care au fost lăsaţi în grija altor persoane, altele decât membrii familiei extinse", se arată în răspuns.
Din toată perioada analizată, un număr total de 30 de cazuri au fost confirmate ca fiind abuzuri asupra minorilor, în urma anchetelor sociale realizate de DGASPC.
Trei dintre acestea au reprezentat abuz fizic asupra minorilor, şase cazuri au fost de abuz emoţional, şase de abuz sexual, 12 de neglijare şi trei de exploatare a minorilor prin muncă.
Dintre acestea, în 16 cazuri specialiştii instituţiei au impus luarea măsurii de "protecţie specială în favoarea copiilor", adică minorii au fost luaţi din mediul în care au trăit până atunci şi trimişi în grija unor asistenţi maternali sau în centrele DGASPC.
În alte 14 cazuri, direcţia a oferit servicii de consiliere şi evaluare psihologică pentru copii şi, în unele cazuri, şi pentru părinţii sau tutorii acestora.
În afară de sesizările înregistrate prin telefonul copilului, angajaţii DGASPC au primit alte 46 de sesizări care făceau referire la neglijarea copiilor în familie, însă în urma efectuării anchetelor sociale, aceste cazuri nu au fost confirmate.
Guvernul României a lansat la începutul anului 2022 numărul unic gratuit 119, destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare sau neglijare a copilului.
La acest număr pot suna, la orice oră din zi şi din noapte, copiii aflaţi în situaţii de abuz, exploatare sau neglijare, părinţii, rudele sau cetăţenii care au cunoştinţă de astfel de cazuri.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.