Cum nu au soluţii pentru sprijinirea românului mediu, guvernanţii au decis ca de la 1 ianuarie să îl suprataxeze pe contribuabilul bogat, pe considerentul că primul se va simţi mai bine şi vor veni mai mulţi bani la buget.
Ordonanţa referitoare la "taxa de lux", care suprataxează cu 0,3% proprietăţile imobiliare a căror valoare depăşeşte 2,5 milioane lei (echivalentul a 500.000 euro) şi autovehiculele cu valoare de peste 375.000 lei (75.000 euro), este însă doar o mişcare populistă.
Bihorel a descoperit că în cazul imobilelor cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt reevaluate tot la 5 ani, ca în cazul sediilor de firmă, valoarea acestora este greu de stabilit de către Fisc, iar în cazul maşinilor este de-a dreptul imposibil.
Spre exemplu, în Oradea, sunt înmatriculate pe firme, printre altele, 2 Rolls Royce, 5 Ferarri, 5 Bentley şi 61 de Tesla, iar pe persoane fizice 3 Rolls Royce, 3 Ferarri, 1 Lamborghini şi 44 Tesla care, în funcţie de echipare, ar putea atinge pragul valoric. Nu ştie, însă, nimeni dacă aceste maşini se încadrează la "taxa de lux".
În plus, Primăria Oradea le cere doar de anul acesta proprietarilor să declare valoarea maşinilor, acestea fiind taxate după cilindree.
Pe de altă parte, deşi angajaţii municipalităţii completează valoarea maşinii în softul lor, la transferul lunar de date, suma nu se mai regăseşte în programul Finanţelor naţionale, care, cu totul întâmplător, nu are rubrică distinctă pentru valoarea autoturismului.
Aşa că bugetul este cam luxat...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.