URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Aprilie 2022, 12:33

Studenții străini din Oradea au învățat cum se încondeiază ouăle de Paști (FOTO)

Studenții străini din Oradea au învățat cum se încondeiază ouăle de Paști (FOTO) foto: Universitatea din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Experiență inedită pentru 40 de studenți străini care învață la Universitatea din Oradea.

Ei au fost, marți, primii participanți la un atelier de împistrit ouă, la Muzeul Țării Crișurilor, aflând secretele acestui meșteșug specific locului de la o altă studentă din oraș.

Andreea Făt, meșter popular, solistă de muzică populară și studentă a Departamentului de Muzică, din cadrul Facultății de Arte de la Universitatea din Oradea, le-a explicat studenților străini că încondeiatul sau împistritul ouălor „este un meșteșug aparte, practicat în perioada Paștelui, amintind de patimile lui Hristos”.

De asemenea, studenții din Turcia, Italia, Kosovo, Portugalia, Polonia, Thailanda, Spania și Moldova au învățat cum să deseneze pe coaja ouălor, cum să le vopsească și cum să scoată la lumină modelul creionat în ceară și de la gazde, specialistele secției de Etnografie a Muzeului, Melania Țărău, Sabina Horvath și Simona Bala.

„Studenții s-au descurcat, mai bine sau mai rău, în funcție de talentul pe care îl are fiecare la desen. Oricum, experiența a fost una inedită și cu atât mai prețioasă cu cât „artiștii” au putut să-și păstreze creațiile drept amintire”, se arată într-un comunicat al Universității.

Un student din Polonia le-a spus colegilor că obiceiul se regăsește și în țara lui, iar Martin, un student portughez, a spus că experiența pentru el a fost „distractivă și relaxantă”.

Potrivit Laviniei Ungureanu, muzeograf și responsabil de comunicare al Muzeului Țării Crișurilor, se dorește ca atelierul de încondeiat ouă să devină o tradiție, parte a efortului specialiștilor de la Muzeu de a duce mai departe moștenirea spirituală a poporului român.

La finalul atelierului, studenții au făcut și un tur complet al muzeului, ocazie prielnică pentru a înțelege mai bine istoria și tradițiile Țării Crișurilor. Apoi, tinerii au mai avut parte de o surpriză: colegii lor români implicați în programul Erasmus Orientation Oradea - Student Buddy le-au pregătit o „vânătoare de ouă” în Parcul Bălcescu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON