Experiență inedită pentru 40 de studenți străini care învață la Universitatea din Oradea.
Ei au fost, marți, primii participanți la un atelier de împistrit ouă, la Muzeul Țării Crișurilor, aflând secretele acestui meșteșug specific locului de la o altă studentă din oraș.
Andreea Făt, meșter popular, solistă de muzică populară și studentă a Departamentului de Muzică, din cadrul Facultății de Arte de la Universitatea din Oradea, le-a explicat studenților străini că încondeiatul sau împistritul ouălor „este un meșteșug aparte, practicat în perioada Paștelui, amintind de patimile lui Hristos”.
De asemenea, studenții din Turcia, Italia, Kosovo, Portugalia, Polonia, Thailanda, Spania și Moldova au învățat cum să deseneze pe coaja ouălor, cum să le vopsească și cum să scoată la lumină modelul creionat în ceară și de la gazde, specialistele secției de Etnografie a Muzeului, Melania Țărău, Sabina Horvath și Simona Bala.
„Studenții s-au descurcat, mai bine sau mai rău, în funcție de talentul pe care îl are fiecare la desen. Oricum, experiența a fost una inedită și cu atât mai prețioasă cu cât „artiștii” au putut să-și păstreze creațiile drept amintire”, se arată într-un comunicat al Universității.
Un student din Polonia le-a spus colegilor că obiceiul se regăsește și în țara lui, iar Martin, un student portughez, a spus că experiența pentru el a fost „distractivă și relaxantă”.
Potrivit Laviniei Ungureanu, muzeograf și responsabil de comunicare al Muzeului Țării Crișurilor, se dorește ca atelierul de încondeiat ouă să devină o tradiție, parte a efortului specialiștilor de la Muzeu de a duce mai departe moștenirea spirituală a poporului român.
La finalul atelierului, studenții au făcut și un tur complet al muzeului, ocazie prielnică pentru a înțelege mai bine istoria și tradițiile Țării Crișurilor. Apoi, tinerii au mai avut parte de o surpriză: colegii lor români implicați în programul Erasmus Orientation Oradea - Student Buddy le-au pregătit o „vânătoare de ouă” în Parcul Bălcescu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.