URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iunie 2024, 18:34

Sortăm corect! Cum colectăm separat? RER Vest le explică bihorenilor care sunt regulile reciclării deșeurilor

Sortăm corect! Cum colectăm separat? RER Vest le explică bihorenilor care sunt regulile reciclării deșeurilor GOLITE, STRIVITE, CLĂTITE. Deșeurile reciclabile se aruncă golite și clătite, dacă e cazul, primul pas obligatoriu în industria reciclării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent că vorbim de reședința de județ, orașele sau zona rurală din Bihor, colectarea separată nu poate fi ignorată. Cu atât mai mult cu cât România vrea să demonstreze că se poate alinia la standardele europene în materie de sortare și reciclare, dar și în ceea ce privește reducerea depozitării deșeurilor.

Ambalaje cu indicii

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin Ordonanța de urgență nr. 92/2021, încearcă să pună în aplicare reglementările UE. Printre măsuri se numără prevenirea și reducerea deșeurilor, gestionarea lor eficientă și reducerea efectelor adverse provocate de acestea.

Colectarea separată, după cum îi spune și numele, înseamnă depozitarea deșeurilor în recipiente diferite. Alocând puțin timp și voință, generatorii de deșeuri, adică cetățenii, pot învăța unde trebuie depozitat orice ambalaj. Fiecare sticlă, cutie sau caserolă de plastic are pe ea însemne distincte, care indică materialul din care este realizată.

Adesea, pe ambalaje găsim un triunghi format din săgeți în interiorul căruia se află simbolul materialului. De exemplu, ambalajele din hârtie au însemnul PAP, cele din aluminiu - ALU, oțel - FE,  sticlă - GL, iar plastic - 1 PET, 2 HDPE, 3 PVC, 4 LDPE, 5 PP, 6 PS, 7 Altele. Materialele plastice sunt de mai multe feluri, motiv pentru care în stațiile de sortare a deșeurilor ele trebuie separate din nou, fiecare reciclându-se în moduri diferite.

Pubele sau saci

În general, ambalajele din plastic se depozitează împreună cu cele din metal, în pubela sau sacul galben. În Oradea, regulamentul de salubrizare îi lasă pe localnicii persoane fizice să aleagă cum preferă să arunce deșeurile reciclabile: în pubele dotate cu microcipuri cu coduri unice sau în saci de unică folosință. În Zona Metropolitană, metalele și plasticul pot fi colectate doar în saci, fie că sunt cei galbeni, distribuiți gratuit de RER Vest, fie alții, dar obligatoriu transparenți.

În ce privește ambalajele din hârtie și carton, orădenii trebuie să le arunce în saci sau pubele albastre. Locul sticlelor este în găleata sau pubela verde, iar deșeurile biodegradabile trebuie să ajungă în pubela maro.

Resturile reziduale, adică acele mizerii care nu se pot recicla sau refolosi, se aruncă în pubelele negre, de asemenea dotate de RER Vest cu microcipuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RER își face treaba binișor ... dar mai are de lucrat la multe alte aspecte.
AVE în schimb, ca parte a grupului Keviep care patronează groapa ecologică printre altele, operează catastrofal domeniul colectării deșeurilor. Acolo, pe str. Episcopiei nr. 100, este "mafia gunoaielor".
Postat 26 Iunie 2024, 06:47 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON