URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
25 Iunie 2024, 18:34

Sortăm corect! Cum colectăm separat? RER Vest le explică bihorenilor care sunt regulile reciclării deșeurilor

Sortăm corect! Cum colectăm separat? RER Vest le explică bihorenilor care sunt regulile reciclării deșeurilor GOLITE, STRIVITE, CLĂTITE. Deșeurile reciclabile se aruncă golite și clătite, dacă e cazul, primul pas obligatoriu în industria reciclării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent că vorbim de reședința de județ, orașele sau zona rurală din Bihor, colectarea separată nu poate fi ignorată. Cu atât mai mult cu cât România vrea să demonstreze că se poate alinia la standardele europene în materie de sortare și reciclare, dar și în ceea ce privește reducerea depozitării deșeurilor.

Ambalaje cu indicii

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin Ordonanța de urgență nr. 92/2021, încearcă să pună în aplicare reglementările UE. Printre măsuri se numără prevenirea și reducerea deșeurilor, gestionarea lor eficientă și reducerea efectelor adverse provocate de acestea.

Colectarea separată, după cum îi spune și numele, înseamnă depozitarea deșeurilor în recipiente diferite. Alocând puțin timp și voință, generatorii de deșeuri, adică cetățenii, pot învăța unde trebuie depozitat orice ambalaj. Fiecare sticlă, cutie sau caserolă de plastic are pe ea însemne distincte, care indică materialul din care este realizată.

Adesea, pe ambalaje găsim un triunghi format din săgeți în interiorul căruia se află simbolul materialului. De exemplu, ambalajele din hârtie au însemnul PAP, cele din aluminiu - ALU, oțel - FE,  sticlă - GL, iar plastic - 1 PET, 2 HDPE, 3 PVC, 4 LDPE, 5 PP, 6 PS, 7 Altele. Materialele plastice sunt de mai multe feluri, motiv pentru care în stațiile de sortare a deșeurilor ele trebuie separate din nou, fiecare reciclându-se în moduri diferite.

Pubele sau saci

În general, ambalajele din plastic se depozitează împreună cu cele din metal, în pubela sau sacul galben. În Oradea, regulamentul de salubrizare îi lasă pe localnicii persoane fizice să aleagă cum preferă să arunce deșeurile reciclabile: în pubele dotate cu microcipuri cu coduri unice sau în saci de unică folosință. În Zona Metropolitană, metalele și plasticul pot fi colectate doar în saci, fie că sunt cei galbeni, distribuiți gratuit de RER Vest, fie alții, dar obligatoriu transparenți.

În ce privește ambalajele din hârtie și carton, orădenii trebuie să le arunce în saci sau pubele albastre. Locul sticlelor este în găleata sau pubela verde, iar deșeurile biodegradabile trebuie să ajungă în pubela maro.

Resturile reziduale, adică acele mizerii care nu se pot recicla sau refolosi, se aruncă în pubelele negre, de asemenea dotate de RER Vest cu microcipuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RER își face treaba binișor ... dar mai are de lucrat la multe alte aspecte.
AVE în schimb, ca parte a grupului Keviep care patronează groapa ecologică printre altele, operează catastrofal domeniul colectării deșeurilor. Acolo, pe str. Episcopiei nr. 100, este "mafia gunoaielor".
Postat 26 Iunie 2024, 06:47 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON