URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iulie 2024, 12:31

Soluții anti-duhoare: Cum putem combate mirosurile neplăcute emanate de pubelele cu deșeuri?

Soluții anti-duhoare: Cum putem combate mirosurile neplăcute emanate de pubelele cu deșeuri? FĂRĂ PLASTIC. Aruncarea deșeurilor biodegradabile în saci de plastic poate fi o soluție anti-miros, dar nu este corectă: în pubelele maro nu trebuie aruncate ambalaje de niciun fel, ci doar resturi care se descompun
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Canicula are un efect negativ asupra asfaltului, clădirilor, răbdării oamenilor, dar și a deșeurilor. Când termometrele arată peste 20 de grade, în pubele se petrece un fenomen natural, și anume descompunerea, care nu poate fi oprit, chiar dacă RER Vest colectează deșeurile periodic, conform graficelor.

Ce pot face orădenii pentru ca pubelele de acasă să nu mai fie o „bombă” mirositoare? Există trucuri folosite pe vremuri de bunicii noștri, când făceau compost într-un colț de grădină. Experiența lor poate fi și azi de ajutor.
 
Soluția vine din bucătărie

Pe lângă faptul că are efect energizant și o aromă preferată de cei mai mulți dintre noi, cafeaua este folositoare și pentru eliminarea mirosurilor din pubela maro. Deșeurile biodegradabile sunt cele care fermentează și miros cel mai pregnant în perioada verii, iar zațul de cafea absoarbe mirosul resturilor care se descompun, o soluție care se dovedește eficientă câteva zile, până în ziua colectării. 

Pentru o pubelă maro plină cu deșeuri este nevoie de cel puțin 500 grame de zaț de cafea, împrăștiat deasupra resturilor vegetale.

Și bicarbonatul de sodiu este o variantă care îi poate scuti pe orădeni de o săptămână de mirosuri neplăcute. Răspândit printre deșeuri, bicarbonatul de sodiu elimină mirosurile și împiedică procesul de fermentație din pubele. Pentru eficiență maximă, el se poate pune direct în pubelă, între două aruncări de deșeuri. Bicarbonatul poate fi folosit și în coșul de gunoi de sub chiuvetă, tot pentru a opri formarea miasmelor.
 
Nisipul de litieră, soluția pentru rezidual

În pubela neagră, dedicată resturilor reziduale, cea mai eficientă variantă pentru a preveni mirosurile și scurgerile cauzate de deșeuri este nisipul de litieră. Cei care au pisici pot „fura” din așternutul pentru feline și îl pot pune pe fundul pubelei. El va absorbi lichidele și va elimina mirosul neplăcut. Atenție: această soluție nu se poate aplica în pubela maro, având în vedere că nisipul de litieră nu este considerat deșeu biodegradabil.

E important de reținut că nicio soluție nu este eficientă dacă pubelele sunt ținute în soare puternic, timp de o săptămână, între două goliri. Ideal ar fi ca recipientele de colectare să fie depozitate la umbră, în spații deschise.

Pentru a evita și murdărirea pubelelor, este recomandată spălarea lor după golire. Pentru un plus de confort, după clătirea recipientelor, se pot pune în ele câteva picături de uleiuri esențiale de lavandă, lămâie sau lămâiță, care vor combate nu doar mirosurile, ci și muștele și alte insecte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON