Canicula are un efect negativ asupra asfaltului, clădirilor, răbdării oamenilor, dar și a deșeurilor. Când termometrele arată peste 20 de grade, în pubele se petrece un fenomen natural, și anume descompunerea, care nu poate fi oprit, chiar dacă RER Vest colectează deșeurile periodic, conform graficelor.
Ce pot face orădenii pentru ca pubelele de acasă să nu mai fie o „bombă” mirositoare? Există trucuri folosite pe vremuri de bunicii noștri, când făceau compost într-un colț de grădină. Experiența lor poate fi și azi de ajutor.
Soluția vine din bucătărie
Pe lângă faptul că are efect energizant și o aromă preferată de cei mai mulți dintre noi, cafeaua este folositoare și pentru eliminarea mirosurilor din pubela maro. Deșeurile biodegradabile sunt cele care fermentează și miros cel mai pregnant în perioada verii, iar zațul de cafea absoarbe mirosul resturilor care se descompun, o soluție care se dovedește eficientă câteva zile, până în ziua colectării.
Pentru o pubelă maro plină cu deșeuri este nevoie de cel puțin 500 grame de zaț de cafea, împrăștiat deasupra resturilor vegetale.
Și bicarbonatul de sodiu este o variantă care îi poate scuti pe orădeni de o săptămână de mirosuri neplăcute. Răspândit printre deșeuri, bicarbonatul de sodiu elimină mirosurile și împiedică procesul de fermentație din pubele. Pentru eficiență maximă, el se poate pune direct în pubelă, între două aruncări de deșeuri. Bicarbonatul poate fi folosit și în coșul de gunoi de sub chiuvetă, tot pentru a opri formarea miasmelor.
Nisipul de litieră, soluția pentru rezidual
În pubela neagră, dedicată resturilor reziduale, cea mai eficientă variantă pentru a preveni mirosurile și scurgerile cauzate de deșeuri este nisipul de litieră. Cei care au pisici pot „fura” din așternutul pentru feline și îl pot pune pe fundul pubelei. El va absorbi lichidele și va elimina mirosul neplăcut. Atenție: această soluție nu se poate aplica în pubela maro, având în vedere că nisipul de litieră nu este considerat deșeu biodegradabil.
E important de reținut că nicio soluție nu este eficientă dacă pubelele sunt ținute în soare puternic, timp de o săptămână, între două goliri. Ideal ar fi ca recipientele de colectare să fie depozitate la umbră, în spații deschise.
Pentru a evita și murdărirea pubelelor, este recomandată spălarea lor după golire. Pentru un plus de confort, după clătirea recipientelor, se pot pune în ele câteva picături de uleiuri esențiale de lavandă, lămâie sau lămâiță, care vor combate nu doar mirosurile, ci și muștele și alte insecte.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.