Pasionaţi de robotică din ţară şi din străinătate se vor reîntâlni la Oradea, după doi ani de pauză, cauzată de contextul epidemic global.
La finalul lunii, între 28 şi 30 aprilie, Universitatea din Oradea va organiza şi găzdui a X-a ediţie a Concursului Internaţional Robotics Championship.
"Concursul Robotics Championship a luat naştere ca o iniţiativă a studenţilor şi profesorilor Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică (IMT) a Universităţii din Oradea, departamentul de Mecatronică şi Robotică, din dorinţa de a dezvolta abilităţile practice de programare şi proiectare în domeniul roboticii", a explicat Flaviu Birouaş, coordonatorul Concursului Internaţional Robotics Championship.
Echipa Universităţii din Oradea, formată exclusiv din voluntari, a organizat, ca etapă premergătoare concursului propriu-zis, nouă workshopuri tematice gratuite pentru liceenii şi elevii pasionaţi de robotică, dar şi pentru tinerii curioşi, care nu s-au mai întâlnit cu acest domeniu.
Participanţii la aceste workshopuri au avut ocazia să construiască şi să programeze kiturile pregătite de organizatori, sub atenta îndrumare a mentorilor Cercului de Robotică. "La aceste ateliere, care s-au desfăşurat la Biblioteca Universităţii din Oradea, s-au înscris peste 180 de tineri. Dintre aceştia, circa 60 au finalizat cu succes fiecare etapă", a transmis Universitatea, printr-un comunicat de presă.
Înscrierile pentru Concursul Internaţional Robotics Championship au început pe 5 aprilie 2022, pe site-ul www.robotics-championship.com. La fel ca participarea la concurs, înscrierile sunt gratuite.
Viitorii concurenţi trebuie să ştie că ediţia a X-a aduce trei probe noi. "Astfel, cei pasionaţi de robotică pot alege să concureze la una sau mai multe dintre cele 14 categorii ale competiţiei", a precizat Birouaş.
"Scopul concursului este acela de a dezvolta competenţe noi în domeniul roboticii, de a facilita schimbul de experienţe între participanţi şi de a face cunoscut acest domeniu de actualitate. Mulţumită ediţiilor anterioare şi a sponsorilor care ne-au susţinut, studenţii Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, departamentul de Mecatronică şi Robotică, au putut participa la competiţii de renume din Estonia şi Coreea de Sud", a mai spus coordonatorul competiţiei.
La ediţia anterioară au participat peste 250 de pasionaţi ai roboticii, din toate colţurile lumii: Coreea de Sud, Mongolia, India, Pakistan, Turcia, Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii şi Ungaria.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.