URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Mai 2022, 16:46

Reîntoarcerea la natură: În Vestul Europei, grădinile comunitare sunt tot mai des întâlnite

Reîntoarcerea la natură: În Vestul Europei, grădinile comunitare sunt tot mai des întâlnite sursa foto: The Guardian
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă o raritate în România, grădinile comunitare devin tot mai obișnuite în Europa Occidentală. Societatea Regală de Horticultură (SRH) din Marea Britanie a decis să acorde premii pentru cele mai frumoase grădini comunitare, dat fiind că aceste amenajări sunt acum la tot pasul.

„În cartierele și orașele unde asemenea grădini existau, comunitățile s-au dovedit mai optimiste în timpul crizei Covid-19, pentru că deja aveau stabilită o rețea de voluntari și oamenii deja se cunoșteau între ei”, a spus Kay Clark, reprezentant al SRH.

Grădinile comunitare sunt, de fapt, terenuri publice sau private din mijlocul cartierelor, unde localnicii plantează flori și legume și le îngrijesc.

„Nu cred că a dus nimeni vreodată un pepene acasă. Când avem unul copt, pur și simplu îl tăiem în bucăți echivalente numărului de voluntari din acel moment din grădină, ca fiecare să poată să savureze din el”, a spus Lucy Mitchell, voluntară într-o asemenea grădină. În aceste grădini, adesea se țin și lecții despre biodiversitate și natură pentru copii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Nu s-a inteles conceptul.
Gradina urbana/publica/comunitara, nu se refera la spatiul adiacent locuintelor, spatiul verde de langa bloc (administrat la noi de asociatia de proprietari). Niste exemple: https://www.wien.info/en/sightseeing/green-vienna/sustainable-vienna/urban-gardening-422604 https://www.visitberlin.de/en/urban-gardening-berlin
Postat 10 Mai 2022, 08:25 de CalinWn
trandafiri
luna trecuta am cumparat si plantat in gradina comunitara 6 butasi de trandafiri (arbusti si din cei cataratori) da, au fost la reducere, 8 lei/buc de pe sweetgarden.ro, transport gratuit in Oradea - e un pas mic inainte. de ce ar fi nevoie ca si altii sa se mobilizeze in aceasta cauza?
Postat 09 Mai 2022, 23:22 de roger
zgarcitii si nesimtitii din blocuri si primarie
@unu - ai dreptate, dureros si adevarat. daca ne uitam in ce hal arata parcurile, nu ne miram ce ignoranti nesimtiti locuiesc in blocuri - unii nu-si schimba nici macar presul de la intrare de 20 de ani! ce sa le mai ceri sa deszapezeasca sau sa curete buruienile din gradina de 10 mp din fata blocului?!.. chiar daca sunt 10-20 sau 80 de aparatamente pe scara! **** am mai postat o data o intrebare - cum ar fi daca fiecare scara ar planta 2-3 trandafiri in fata blocului? sau orice fel de flori, care sa invioreze griul trist al blocurilor vechi.... asta ar insemna ca fiecare familie de pe scara sa dea 1 leu sau poate 2 pt a planta flori - mai ales ca acum sunt la reduceri peste tot, ca e aproape final de sezon pt asta!
Postat 09 Mai 2022, 23:15 de roger
Sunt exemple mai bune.
Sunt orase in care primaria pune la dispozitie terenul, chiar si intre palate, locuitorii fac restul, ba chiar vand produsele la fata locului. Intre o gramada de clisee legate de cetatean, intreb, cand a oferit sau va oferi primaria oradeana asa ceva?
Postat 08 Mai 2022, 20:23 de CalinWn
voluntariatul e o treaba privata, la fel si impartasania in comunitate
ca sunt astfel de gradini pe terenuri private, si voluntari care isi dedica din timpul lor sa le ingrijeasca, si prieteni carora le pasa de prieteni si impart cu ei: asta e civiliatie, responsabilitate individuala, cultura sociala a natiei. Avem si noi in jurul blocurilor mici gradini, dar din pacate putini sunt cetateni gospodari, la putini le pasa sa dea un "buna ziua" la vecinii din bloc cand intra...
Postat 08 Mai 2022, 19:42 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON