URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Aprilie 2022, 13:45

Produs în Bihor: Se caută 12 mâncăruri sau produse specifice județului, pentru a fi atestate

Produs în Bihor: Se caută 12 mâncăruri sau produse specifice județului, pentru a fi atestate foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plăcinta de Beiuș, zacuscă făcută ca la mama acasă ori un gem pe care doar bihorencele îl știu face pot deveni produse tradiționale atestate.

Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor caută 12 produse pe care să le certifice ca fiind specifice județului nostru și îi îndeamnă pe toți bihorenii care cunosc asemenea rețete să le propună.

Ca la Bihor...

„Azi lansăm o nouă etapă în cadrul acțiunii de certificare de produse tradiționale sau montane. Populația poate propune rețete de preparate culinare și vom identifica 12 produse care vor fi propuse spre atestare”, a explicat, marți, într-o conferință de presă, Gabriel Bonaciu, specialist la AMD Bihor.

În cadrul unui proiect transfrontalier (ROHU 398), Agenția a lansat un formular online, pe site-ul fortourbhhb.ro (la categoria „Certificare produse”), unde orice persoană fizică poate propune un produs gastronomic sau o rețetă specifică Bihorului.

Propunerea trebuie să cuprindă numele produsului, localitatea unde poate fi găsit, ingredientele pe care le conține și modul de preparare. Atenție, însă, că nu se acceptă băuturi alcoolice, spirtoase sau viticole.

În schimb, pot fi propuse rețete de sucuri de fructe, plăcinte, brânzeturi sau orice alte bunătăți care, așa cum se fac în Bihor, nu se mai fac niciunde.

Asta înseamnă că inclusiv o rețetă de zacuscă ar putea să se regăsească printre aceste produse, dacă se dovedește că are un ingredient secret, specific județului nostru, ori o tehnică aparte, care doar aici se practică.


Echipa de proiect, formată (de la stânga la dreapta) din Adrian Dubere, Mihaela Ungureanu, Gabriel Bonaciu și Maximilian Drăgan

Pâine, brânzeturi, răcituri...

Propunerile pot fi trimise până pe 19 aprilie, iar apoi specialiștii AMD Bihor vor selecta cele 12 propuneri pentru care vor crea documentația necesară, astfel încât să le obțină certificarea ca produs tradițional sau montan.

În prezent, în Bihor sunt certificate produse precum pâine cu cartofi de la Salonta și Vașcău, brânză dulce și telemea de Vadu Crișului, diferite feluri de miere sau răcituri și tobă de casă.

„Scopul nostru este de a culege cât mai multe informații și de a-i provoca pe bihoreni să ne povestească de produsele emblematice pentru Bihor”, a precizat și consultantul AMD Bihor în acest proiect, Maximilian Drăgan.

Pasul doi: punct gastronomic local

Produsele care vor fi atestate se vor regăsi apoi și într-un rețetar pe care Agenția îl va face și îl va pune la dispoziția localurilor, pensiunilor și hotelurilor din Bihor, dar și online, pe site-ul propriu, pentru a putea fi consultat de orice bihorean sau turist curios să mănânce ca în județul nostru. De asemenea, pentru fiecare dintre cele 12 produse, AMD va face un clip video de promovare.

Viitoarele produse certificate vor putea fi și atracția unor puncte gastronomice locale, pe care AMD vrea să le încurajeze în Bihor. Concret, un bihorean va putea să se autorizeze ca un punct gastronomic local și să invite turiștii la masă, oferindu-le exclusiv produse tradiționale sau mâncare gătită cu produse locale. Specificul acestor puncte este că nu trebuie să îndeplinească la fel de multe rigori în autorizare precum restaurantele și că au un număr limitat de porții pe care le pot servi într-o zi. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON