Procurorul militar orădean Liviu Alexandru Lascu, șeful Parchetului Militar Cluj, a fost trimis în judecată de Inspecția Judiciară pentru delict de opinie. Magistratului i se impută că a comentat pe Facebook despre președintele Klaus Iohannis și despre șeful DNA Marius Voineag.
Este vorba despre trei postări făcute în anul 2021 și în primăvara acestui an, după cum se arată într-un comunicat al Inspecției Judiciare.
„Fapta procurorului LASCU ALEXANDRU LIVIU de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, la data sesizării delegat în funcția de procuror șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, care în zilele de 21.10.2021, 6.03.2023 și 17.04.2023 a distribuit pe pagina personală de Faceebok Liviu Lascu trei articole de presă cu temă politică, la primul din ele adăugând și un comentariu propriu, întrunește elementele constitutive ale abaterii disciplinare justificate de către inspectorii judiciari”, se arată în documentul făcut public de G4Media.ro.
Conform sursei citate, procurorul orădean a postat pe Facebook editoriale ale jurnalistei Ioanei Ene Dogioiu, în care aceasta critica faptul că fostul şef al DNA Crin Bologa nu a mai fost propus pentru un nou mandat în fruntea parchetului anticorupţie, şi se exprima critic la adresa şefului statului Klaus Iohannis şi a actualului şef al DNA Marius Voineag. Cele două articole pot fi citite aici şi aici.
G4Media mai amintește și de excesul de zel dovedit de IJ, pentru așa numite delicte de opinie, în alte cazuri, ca de pildă al judecătorului Cristi Danileț, stabilit între timp la Oradea, al judecătoarei Crina Muntean, de la Tribunalul Bihor, sau de cel al procurorului orădean Cristian Ardelean, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
Așa cum BIHOREANUL a mai scris, anul trecut, Lascu a candidat, însă fără succes, la alegerile pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii.
În august 2022, el a fost propus șef al Secției Militare a DNA, ocupând această funcție din 1 septembrie 2022 până în 22 mai, anul acesta, după ce Secția de procurori din CSM a decis cu o majoritate de 4 la 1 încetarea delegării sale pe această funcție. Astfel, Lascu a revenit la șefia Parchetului Militar Cluj.
Așa cum BIHOREANUL a mai arătat în trecut, colonelul magistrat Liviu Alexandru Lascu, 52 de ani, este doctor în drept, cu o lucrare care a tratat „Modalităţile de participare la comiterea crimelor date în competenţa instanţelor penale internaţionale", și autor a numeroase articole despre procesele de la Tribunalele penale internaţionale pentru fosta Iugoslavie şi Ruanda, cu sediul la Haga. Între altele, el a fost delegat ca punct de contact al României la Reţeaua europeană EUROJUST - Secretariatul pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în perioada 2015-2016 şi este profesor de drept procesual penal la Universitatea Agora, din Oradea.
Lascu a intrat în magistratură în 1999 şi lucrează ca procuror militar din februarie 2000, ocupând până 2020 funcţia de prim-procuror adjunct al Parchetului Militar Cluj, iar de atunci, până în acest an, a fost prim-procuror al unităţii de parchet care anchetează faptele penale ale militarilor din 8 judeţe.
Între altele, în 2017, el s-a clasat pe locul 2 la faza regională a concursului naţional de strategii de anchetă - la care participă procurori ai Parchetelor de pe lângă Tribunale, cei din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, respectiv procurori militari din Transilvania şi Banat -, în cadrul căruia echipele de procurori şi poliţişti implicaţi în soluţionarea unui caz sunt chemaţi să prezinte într-o formă atractivă modul în care au dus la capăt cercetările.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.