URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Februarie 2024, 12:50

Prins beat la volan, un șofer din Ceica a fost trimis în arest de polițiștii din Beiuș, după ce a refuzat recoltarea de probe

Prins beat la volan, un șofer din Ceica a fost trimis în arest de polițiștii din Beiuș, după ce a refuzat recoltarea de probe foto: generic / arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat de 68 de ani din comuna bihoreană Ceica și-a petrecut noaptea în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, după ce a fost prins beat în trafic, dar a refuzat prelevarea de probe biologice.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Poliția Bihor, reținerea a fost dispusă cu o zi înainte, de polițiștii Secției nr. 2 de Poliție Rurală Beiuș.

„Acesta a fost depistat de polițiști în trafic, în aceeași zi, în jurul orei 09.30, în timp ce conducea un autoturism pe drumul comunal 194, în localitatea Ceișoara, județul Bihor, existând suspiciunea că se afla sub influența băuturilor alcoolice”, arată comunicatul.

Șoferul era într-o stare de ebrietate vizibilă, însă a refuzat să meargă la o unitate avizată pentru a i se stabili  nivelul alcoolemiei în sânge.

„Polițiștii Secției nr. 2 de Poliție Rurală Beiuș continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul conducătorului unui vehicul, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș”, încheie comunicatul.

De la ce alcoolemie ai dosar penal

În context, Poliția Bihor amintește că alcoolul este unul din principalii factori de risc în trafic, alături de subtanțele psihoactive.

„Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale”, se atrage atenția în comunicat.

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.

Cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat comit o infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

„Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!”, amintește comunicatul.

Închisoare pentru cei care provoacă accidente mortale drogați sau băuți la volan

Poliția Bihor mai amintește și că anul trecut, a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

- nu deținea permis de conducere;

- deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;

- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;

- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?!
Nu am inteles de ce a fost ,,retinut" (arestat e termenul corect), in conditiile in care ,,n-a avut un comportament recalcitrant" (asa zic purtatorii de vorbe ai militiei)? A refuzat recoltarea de probe biologice, e dreptul lui, i se aplica art 337 ncp, inchisoare de la 1 la 5 ani. Vehiculul putea fi indisponibilizat, de ce trebuia arestat soferul?! Sau ni se sugereaza, pe fata, ca daca nu suflam/scuipam in p*rcariile din dotarea militistilor riscam sa ajungem la bulau?! Motivul pt care am refuzat si voi refuza mereu sa ma las testat in trafic, un exemplu din mii https://observatornews.ro/eveniment/sofer-din-sibiu-pozitiv-la-4-droguri-cu-aparatul-drugtest-nevinovat-rezultatele-analizelor-de-laborator-au-iesit-negative-lumea-ma-facea-drogat-565023.html
Postat 29 Februarie 2024, 05:59 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON