URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Noiembrie 2024, 15:15

Vot decisiv pentru Republica Moldova: continuă cu Maia Sandu pe drumul european, sau cu Alexandru Stoianoglo către Rusia

Vot decisiv pentru Republica Moldova: continuă cu Maia Sandu pe drumul european, sau cu Alexandru Stoianoglo către Rusia sursa foto: www.cvlpress.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminica aceasta, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați din nou la urne, la două săptămâni după ce pe 20 octombrie s-au exprimat cu o majoritate fragilă în cadrul referendumului pro-european și au stabilit primii doi clasați în cursa pentru Președinție. Al doilea tur de scrutin va decide dacă statul de dincolo de Prut va fi condus în următorii patru ani de Maia Sandu, președinta pro-occidentală în funcție, sau de candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandru Stoianoglo, considerat unul dintre politicienii care doresc o reîntoarcere sub influența exclusivă a Federației Ruse. Moldovenii care au votat în Oradea au preferat-o pe Sandu în proporție de 98%.

Doi din 11

Pe 20 octombrie, referendumul care viza înscrierea în Constituție a aderării la UE a întrunit condițiile de validare, în cadrul acestuia pronunțându-se mai mult de jumătate din numărul total al celor aproximativ 3,5 milioane de cetățeni cu drept de vot.

După o numărătoare cu emoții, în care în diferite momente tabăra celor care au răspuns NU o depășea numeric pe cea care a votat DA, la final aceasta din urmă a avut câștig de cauză, cu scorul de 50,46% la 49,54%, diferența fiind de 13.596 voturi.

În ce privește alegerile prezidențiale, în turul I s-au confruntat 11 candidați, majoritatea reprezentanți ai unor partide sau independenți cu vederi filo-ruse, primii doi clasați fiind președinta în exercițiu, Maia Sandu, votată de 42,45% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, și Alexandru Stoianoglo, un etnic găgăuz, fost procuror general al Republicii Moldova și candidat al Partidului Socialiștilor, care a obținut 25,98% din voturile exprimate.

O singură confruntare

Între Maia Sandu și Stoianoglo a avut loc o singură „dezbatere”, desfășurată fără moderator, cei doi candidați rămași în cursă pentru funcția de președinte al Republicii Moldova adresându-și reciproc întrebări, pe teme diverse, de la orientarea statului către Europa sau spre Rusia la corupție și economie.

Unul dintre momentele importante a fost cel în care Maia Sandu l-a întrebat pe Stoianoglo dacă crede „că România va susține omul Moscovei”, acesta nedând un răspuns direct, pentru ca apoi să revină și să spună că acuzația că ar fi „omul Kremlinului” i-a fost creată de adversara sa, iar altul cel în care a susținut că România nu a derulat niciun proiect de investiții în Moldova.

De asemenea, a fost bizar momentul în care președinta în exercițiu i-a reproșat că a „îngropat” dosare de corupție, iar fostul procuror general s-a lăudat, pur și simplu, că sub conducerea sa Procuratura Generală de la Chișinău „nu a arestat niciun om de afaceri și nu a oprit activitatea niciunei întreprinderi”, deoarece „oamenii au nevoie de locuri de muncă”.

Ori Occidentul, ori Rusia

Rezultatul referendumului a fost validat joi de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, însă pentru continuarea cu adevărat a parcursului european al acestui stat va fi decisiv rezultatul scrutinului prezidențial.

Cel de-al doilea tur se desfășoară în condițiile în care atât autoritățile de la Chișinău, cât și presa necontrolată de oligarhi, cum este Ziarul de Gardă, susțin că între 100.000 și 300.000 de voturi exprimate pe 20 octombrie ar fi fost plătite, cu peste 30 milioane de dolari, prin rețeaua lui Ilan Șor, un om de afaceri acuzat că a devalizat un miliard de euro din Banca Centrală, fiind de altfel condamnat pentru acest lucru, dar scăpând de închisoare după ce a fugit din țară, inițial în Israel, pentru ca în prezent să se afle în Rusia. De altfel, acesta nu a făcut un secret din orientarea sa pro-rusă.

Rezultatul alegerilor prezidențiale este cu atât mai important cu cât în Republica Moldova vor avea loc anul viitor alegeri parlamentare, în urma cărora va fi învestit un nou guvern.

Bolojan, pentru Maia Sandu

În Oradea a funcționat pe 20 octombrie și va funcționa și în această duminică una dintre cele 16 secții de votare deschise pentru cetățenii Republicii Moldova aflați în România, în localul Colegiului Economic Partenie Cosma. La fel ca toate celelalte, ea va fi deschisă la ora 7.00 și își va înceta activitatea la ora 21.00.

La referendum și în primul tur al prezidențialelor au votat, potrivit președintelui acestei secții de votare, Boris Cremene, angajat al Ambasadei Republicii Moldova la București, 680 de persoane, dintre care 98% au votat DA și pentru Maia Sandu.

Singurul politician din Bihor care a îndemnat public cetățenii moldoveni aflați în județ să voteze pentru Maia Sandu este liberalul Ilie Bolojan. Într-o postare pe contul său de Facebook, acesta a transmis că „îi rog pe toți moldovenii care sunt în România să se prezinte duminică la vot”, deoarece „fiecare vot va conta”, iar „pentru un viitor european” există o singură variantă.

„Prin votul vostru, salvați Moldova! Am fost, și suntem și duminică, alături de frații noștri”, a scris Bolojan. Acesta a făcut și un apel video în care a stăruit că îi roagă pe cetățenii moldoveni să voteze „pentru calea europeană”.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
rusi sant de vina pt orice
rusii sant de vina ca astia fura ,ar trebui sa dispara aceasta femeie nsimtita si foata progenitura lui soros ,biden,vanderlein ,am o intrebare unde sant mortii de la ukraci raniti ,gropi comune ceva,unde sant spitalele de campanie ,nar trebui trimis acolo personal medical,medicamente ,numa bani si arme ,totul este o mare cacialma ,minciuna,hotie ,marilor globalisti ,sper ca europa sa se duca dracului
Postat 02 Noiembrie 2024, 18:19 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON