URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iunie 2024, 13:07

Președintă și locțiitoare de secție de votare din Spinuș, acuzate de primarul PNL că sunt propagandiste ale candidatei PSD (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele cinci secții de votare care vor funcționa în duminica alegerilor în comuna bihoreană Spinuș este sub controlul, nici măcar ascuns, al candidatei PSD la funcția de primar, Gheorghina Silaghi, acuză actualul edil PNL, Alexandru Fonai. Bărbatul a sesizat Biroul Electoral local că atât președinta, cât și locțiitoarea biroului secției de votare din satul Spinuș sunt susținătoare ale candidatei PSD, postând pe Facebook mesajele acesteia și punându-și pe porți afișele ei, ba, mai mult, președinta secției de votare îi este și subordonată.

Cu toate astea, Biroul Electoral de Circumscripție a respins reclamația, care acum este judecată de Biroul Electoral Județean.

„Contravenții electorale”

Președinta secției de votare 575 din satul Spinuș, Florentina Ias, și locțiitoarea acesteia, Anamaria Ias, „se fac culpabile de săvârșirea unor contravenții electorale, în sensul participării la campania electorală, cu toate că au calitatea de expert electoral”, a reclamat Alexandru Fonai, primar al comunei Spinuș și candidat al PNL pentru un nou mandat, Biroului Electoral de Circumscripție comunal 83 Spinuș, printr-o sesizare formulată pe 22 mai.

Potrivit celor arătate în reclamație, încă din precampanie, dar și în timpul campaniei electorale, deci după data de 10 mai, președinta secției de votare „a promovat” postări și mesaje ale candidatei PSD Gheorghina Silaghi, i-a redistribuit pe Facebook o postare prin care aceasta își descria candidații la Consiliul Local al comunei, mesaje privind „proiectele realizate în Spinuș” de fostul primar PSD din perioada 2012-2016, precum și alte mesaje electorale.

Ba mai mult, pe poarta casei a lipit și afișul acesteia, ceea ce, cum arată opozantul politic, înseamnă că „și-a manifestat direct și explicit susținerea și simpatia față de candidata PSD”, la fel procedând și locțiitoarea secției, Anamaria Ias.

Mai mult, liberalul a reclamat că președinta secției de votare, Florentina Ias, îi este și subordonată candidatei PSD, care este președinta GAL Muntele Șes, „fiind astfel evidentă lipsa de imparțialitate în capacitatea de a lua decizii corecte în calitate de președinte al secției de votare”.

„Nu au fost probate”

Cu toate că reprezentantul PNL a atașat plângerii sale atât capturi de ecran ale postărilor pe Facebook, cât și o fotografie ce demonstra că pe poarta casei președintei secției de votare continuă să fie afișat materialul de propagandă al candidatei PSD, a doua zi Biroul Electoral de Circumscripție Spinuș i-a respins reclamația.

Reprezentanții acestuia au susținut că „până la momentul analizării sesizării nu a fost probată săvârșirea niciunei contravenții sau a altor fapte contravenționale săvârșite în cadrul activităților specifice organizării și desfășurării alegerilor de către numitele Ias Florentina și Ias Anamaria”, deoarece contravenția „nu a fost constatată de niciun organ competent până în acest moment”.

Mai mult, Biroul Electoral local a invocat faptul că Florentina Ias și Anamaria Ias au făcut postările pe Facebook înainte să fi fost desemnate, în 20 mai, astfel că „numitele nu aveau calitatea de președinte și locțiitor, ci doar de experți electorali”, iar după 20 mai „nu au fost sesizate fapte contravenționale săvârșite”.

„Experți” sau părtinitori?

Cu toate că BEC Spinuș a subliniat că, în perioada când și-au exprimat direct și deschis susținerea pentru candidata PSD, cele două femei erau doar „experți electorali” din rândul cărora sunt desemnați președinții și locțiitorii birourilor secțiilor de votare, membrii Biroului Electoral local nu au luat în discuție faptul că nici simplii experți electorali nu au voie să facă politică.

Legea 208 din 2015 privind organismele electorale, care reglementează și activitatea Autorității Electorale Permanente, instituția ce gestionează corpul experților electorali, arată la articolul 16 că „expertul electoral nu poate participa la campania electorală”.

Hotărârea adoptată de BEC Spinuș - care practic permite ca cele două experte electorale să rămână la șefia secției de votare 575 din satul reședință de comună - a fost contestată de reprezentantul PNL la Biroul Electoral Județean Bihor. Potrivit surselor BIHOREANULUI, BEJ Bihor urmează să ia o decizie în acest caz în cursul zilei de vineri.

UPDATE

Prin hotărârea 33/07.06.2024, BEJ a respins contestația formulată de Alexandru Fonai, reținând în esență aceleași argumente invocate anterior de Biroul Electoral local din Spinuș.

Prin urmare, la scrutinul de duminică Florentina Ias și Anamaria Ias rămân președintă și, respectiv, locțiitoare ale biroului secției de votare din satul Spinuș, în pofida sprijinului deschis manifestat față de candidata PSD la funcția de primar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Încă un primar liberal, la orizont ...
... căruia i se duce de sub fund scaunul și care caută să arunce vina imposturii și incompetenței pe alții.
Postat 08 Iunie 2024, 07:45 de KP
Rade ciob de oala sparta!
Ca reprezentantul guvernului in teritoriu este finul sefului CJ si mai este si infractor, asta nu-i deranjeaza pe cei din pnl? P.S. Ce faci ciolacule, ti s-a-nmuiat pixul? Infractorul trebuia demis in secunda urmatoare dezvaluirii, sau astepti sa puna umarul (si) la alte infractiuni, posibil electorale?!
Postat 07 Iunie 2024, 15:52 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON