URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Ianuarie 2024, 15:01

Premieră: Filmul „Avram Iancu – Împotriva imperiului” va fi proiectat la Muzeul Ţării Crişurilor, iar intrarea este liberă

Premieră: Filmul „Avram Iancu – Împotriva imperiului” va fi proiectat la Muzeul Ţării Crişurilor, iar intrarea este liberă (Sursa foto. Facebook - Avram Iancu Împotriva Imperiului)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor va găzdui sâmbătă, de la ora 13, premiera filmului "Avram Iancu – Împotriva imperiului", regizat de Theo Thorn. Lungmetrajul celebrează bicentenarul naşterii cunoscutului revoluţionar român şi a fost realizat în mai multe sate din judeţul Hunedoara.

Potrivit unui comunicat transmis de MŢC, avanpremiera filmului va avea loc miercuri, în 24 ianuarie, de Mica Unire, în municipiul hunedorean Brad. Apoi, sâmbătă, filmul va fi prezentat în premieră națională într-o instituție publică, adică la muzeul din Oradea. 

Această docudramă de 67 de minute, produsă de PaPa Pictures şi Asociaţia Centrul de Arte Vizuale Transilvania Art, celebrează bicentenarul naşterii lui Avram Iancu, cunoscut ca fiind eroul Revoluţiei din 1848.

Filmul oferă o perspectivă captivantă asupra evenimentelor istorice, prezentând luptele şi idealurile care au definit acea perioadă tumultuoasă din istoria românilor. Filmările au avut loc în perioada 9-15 octombrie 2023, în nordul judeţului Hunedoara, în satul tradiţional restaurat RoVillage şi în jurul localităţii Brad, în satele Baia de Criş, Bulzeştii de Sus şi în comuna Luncoiu de Jos.

După proiecţie, regizorul Theo Thorn şi actorii Horia Fedorca, Kata Panczel, Paula Hriscu, Damian Victor Oancea, Alin Panc şi Sandu Pop (alias Văru' Săndel) vor participa la o dezbatere în cadrul căreia vor dezvălui culisele producţiei şi vor împărtăşi perspectivele lor asupra personajelor şi evenimentelor prezentate în film. Alături de ei va fi şi Gabriel Moisa, directorul instituţiei muzeale, care va fi moderator. 

"Evenimentul se adresează tuturor celor interesaţi să descopere şi să înţeleagă mai profund evenimentele din 1848, din plină Revoluţie în Transilvania, când moţii au răspuns chemării lui Avram Iancu de a apăra Munţii Apuseni, întărind dorinţa Crăişorului Munţilor, aceea că «unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită»", se arată în comunicatul transmis de MŢC.

Intrarea la eveniment este liberă, dar cu un număr limitat de 150 de locuri, cât permite sala din interiorul MŢC.

Lungmetrajul va putea fi urmărit și la Cinema Palace în ziua avanpremierei, miercuri, de la ora 18, dar și joi de la ora 18.50. 

BIHOREANUL a scris în toamna anului 2023 că trei istorici şi universitari orădeni au făcut parte din echipa care a realizat acest lungmetraj, aceştia fiind Mihai Drecin, Sorin Şipoş şi Radu Romînaşu, care au fost consultanţi ştiinţifici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON