URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Februarie 2025, 20:25

ReStrălucire: Măști folosite în tratarea cancerului și transformate în opere de artă vor fi expuse la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Măşti de radioterapie utilizate în tratamente oncologice primesc o nouă semnificaţie în cadrul expoziţiei "ReStrălucire", care va fi vernisată marţi, 4 februarie, de la ora 14, la Casa Darvas-La Roche din Oradea. 

Evenimentul aduce în faţa publicului lucrări realizate de orădeanca Mirela Dobrescu, care a mai transformat dispozitive medicale folosite în tratarea pacienţilor bolnavi de cancer în compoziţii artistice.

Expoziţia, organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, este rezultatul unei colaborări între Asociaţia Buni Prieteni, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, Asociaţia Atelier de Vise şi Oradea Heritage. 

„În cadrul Expoziţiei ReStrălucire, o premieră naţională, vă invităm să cunoaşteţi poveşti inspirate din realitate, scrise altfel, despre lupta împotriva cancerului, despre încercări şi provocări dificile, despre viaţă şi bucuria de a trăi fiecare clipă cu speranţă. Participanţii vor putea admira tablouri cu măşti de radioterapie integrate, realizate de către artista Mirela Dobrescu", au transmis reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, printr-un comunicat de presă.

Aceasta este a doua ediţie a unui proiect artistic iniţiat de Asociaţia Buni Prieteni, după ce, anul trecut, expoziţia "Războinicul Timpului" a adus în atenţia publicului 26 de lucrări similare.

 „Masca este un dispozitiv medical pentru fixarea capului şi gâtului pacienţilor în timpul şedinţelor de iradiere, având scopul de a limita mişcările. Personalizată pentru fiecare pacient în parte, este creată dintr-un material care se înmoaie în apă caldă, se amplasează pe capul pacienţilor, iar prin răcire va lua forma feţei şi a gâtului, practic reprezentând un mulaj al zonei tratate", a spus Sandu Dascăl, co-fondator al Asociaţiei Buni Prieteni, care pe parcursul tratamentului de radioterapie a purtat o mască termoplastică de radioterapie.

Expoziţia „ReStrălucire" va putea fi vizitată la Casa Darvas-La Roche în perioada 4-16 februarie, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18, iar accesul este gratuit.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON