Luni, 3 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
Concursuri în familie
Universitatea din Oradea nu se dezminte. Au apărut puzderie de noi posturi „croite” după chipul și asemănarea copiilor și amicilor șefilor din instituție, iar BIHOREANUL vi le prezintă în toată „splendoarea” lor.
La Medicină, de exemplu, vor preda ambele fiice ale decanului Florian Bodog, candidate unice pe două posturi parcă anume dedicate, o altă apropiată a acestuia, cu care împarte o condamnare penală, va avansa în carieră, iar fiul rectorului Constantin Bungău va deveni conferențiar la Arhitectură după doar un an de la precedenta promovare, ca șef de lucrări.
Drogtest? Nu e destul!
Înalta Curte a impus noi reguli în anchetarea șoferilor testați pozitiv la droguri. Simplul test rapid nu mai este suficient pentru deschiderea unui dosar penal, Poliția Rutieră schimbând deja procedura: începe anchetele doar după analize toxicologice, iar șoferii vor fi inculpați numai dacă expertiza medico-legală confirmă că le este afectată capacitatea de a conduce.
„Chiar dacă rațiunea Înaltei Curți este corectă, aplicarea în practică a acestei decizii nu va fi deloc ușoară”, consideră avocatul Mircea Ursuța.
Ape tulburi
Locuitorii cartierelor Rogerius, Oncea și Podgoria reclamă apa maro care le curge la robinet, deși o plătesc ca potabilă.
După ce golirea unui rezervor gigant din strada Piatra Craiului a antrenat zile în șir depuneri în rețea, înfundând inclusiv filtrele din punctele termice, Compania de Apă Oradea refuză să reducă din facturi apa murdară, pe motiv că nu are cum aprecia cantitatea exactă.
Mircea Baniciu: „În Oradea, oamenii sunt mai calmi, mai calzi...”
Mircea Baniciu vine la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, pe 28 februarie, cu turneul „Eșarfă în dar”.
Înaintea concertului, Mircea Baniciu a acordat un interviu BIHOREANULUI, în care vorbește despre legăturile sale aparte cu Oradea și oamenii ei, pe care-i simte „mai calmi, mai calzi”, dar și despre reîntâlnirea pe scenă cu Nicu Covaci cu nici un an înainte ca acesta să se stingă...
„Curățenie” în familie
Locuitorii unui oraș din Bihor plătesc scump salubrizarea în baza unui contract semnat de primar cu propriul frate.
Firmele și cetățenii din Săcueni achită un preț triplu față de cel din Oradea, contractul fiind semnat de edilul Béres Csaba cu fratele său, Béres Attila, care este atât director tehnic al AVE Bihor, cât și consilier local, deci riscă un dosar penal pentru flagrantul conflict de interese și falsul din declarații.
Nopți cu refrene
Urmează în Oradea: o nouă serie de concerte la Noo’vo Resto Lounge și prima ediție a petrecerilor Rivo Loco din 2025.
Se pregătesc cine speciale urmate de concerte folk, disco ori rock'n'roll, precum și o petrecere ce include o întâlnire deosebită pe scenă între cântăreți, DJ-i și instrumentiști ai orchestrei simfonice.
Puia, banii jos!
Consiliul Județean a făcut publice concluziile cercetării administrative declanșate la finele anului trecut, după ce BIHOREANUL a dezvăluit deturnarea unei mari cantități de carne de bizon donată DGASPC pentru a fi oferită copiilor și adulților cu handicap, dar la care au ajuns mezeluri din porc.
Cercetarea a confirmat neregulile denunțate, astfel încât vor fi luate măsuri pentru „tragerea la răspundere a directorului Călin Puia, găsit responsabil de prejudiciul stabilit la peste 184.000 lei.
OPINII
Adrian Criș: Cazul Puia, o victorie
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL...
Mircea Chirilă: A venit rândul Stadionului Tineretului
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
PREMIILE LUI BIHOREL
Anticorupție în slow-motion: DNA Oradea „freacă” de ani de zile dosarul afacerilor lui Dorel Dume; Pensionare forțată: Funcționari vechi din Primăria Oradea, obligați să părăsească instituția; Să fie (mai multă) lumină! Au reabilitat piațeta Magnoliei, dar nu știu să-i aprindă becurile; Campioana gunoaielor: O firmă din Oradea are trei mașini confiscate într-un an pentru depozitări ilegale; Război de Lugașu: Primarul și directoarea școlii se războiesc în plăcuțe prin televiziunea maghiară; Criză de chiriași: Firmele nu sunt interesate de apartamentele din blocul construit de ADLO.
ACTUALITATE LOCALĂ
Justiție în pași de melc: După 11 ani de procese, Bonica scapă de un dosar penal - 08-bonica; Consiliul Local Oradea a redescoperit cum se numără voturile; Lupii fac ravagii în zona Beiușului; Amantele criminale rămân cu pedepsele inițiale. Cea a asasinului a fost redusă; S-a prelungit orarul teraselor din Oradea; Colecţionar de imagini pornografice cu copii, arestat; Oradea şi Sânmartin, peste 50 milioane de euro nerambursabili pentru reabilitarea sistemului de termoficare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.