URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2022, 20:05

Plătești cât arunci: Locatarii unor blocuri din Oradea încep să testeze sacii cu coduri unice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din această săptămână, cei aproape 800 de locatari din asociația Cartier Prima, din Nufărul, vor deschide țarcurile cu pubele doar folosind sacii RFID anume distribuiți, iar cartelele pe care le aveau pentru deschiderea incintelor au fost dezactivate.

Saci cu coduri

Primăria Oradea derulează în această asociație cu 545 de apartamente un proiect pilot în salubritate, menit pe de-o parte să permită calcularea cantității de deșeuri generată în fiecare locuință, iar pe de altă parte identificarea cetățenilor care nu respectă colectarea separată. 

Locatarii din cartier au primit saci galbeni, maro, negri și verzi pentru fiecare fracție de deșeuri. Sacii au coduri unice RFID (Radio-Frequency Identification) care, odată apropiate de țarc, sunt citite automat și deblochează ușa țarcului. Sistemul înregistrează numele utilizatorului și tipul de deșeu pe care îl aruncă în containere.

„Scopul principal al proiectului-pilot este de a identifica cantitatea (volumul) şi tipul deșeurilor - reziduale, biodegradabile, reciclabile și ambalaje de sticlă - depozitate de către fiecare utilizator din cadrul asociației de proprietari Cartier Prima din municipiul Oradea, utilizatorii serviciului de salubritate menajeră urmând să fie taxați conform metodei  de implementare „plătește pentru cât arunci”, a precizat Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Oradea, citată într-un comunicat al municipalității.

Până acum, s-au distribuit 87,36% din pachetele cu saci, iar proprietarii de apartamente din cartier care nu le-au primit încă vor putea să le ia de la reprezentanții asociației.

Controale zilnice

Conform datelor Primăriei Oradea, între 1 și 21 martie, în țarcurile din Cartier Prima au fost aruncați deja 1.732 de saci cu coduri RFID, „din care 440 saci aferenți fracției rezidual, 492 saci cu fracție biodegradabil, 718 saci cu reciclabil și 82 saci aferenți fracției sticlă”. Volumul de deșeu generat în această perioadă este de 71,45 mc, din care 13,2 mc resturi reziduale, 12,3 mc biodegradabile, 43,08 mc reciclabile şi 2,87 mc sticle.

Cu ajutorul unor camere de filmat dotate cu inteligență artificială, sistemul identifică și așa-numitele incidente, adică situații neconforme, precum aruncarea de gunoaie pe lângă țarc.

„În perioada 1-19 martie, cu ajutorul camerelor de supraveghere video și a aplicației dezvoltate au fost înregistrate 305 incidente, cele mai multe vizând deșeurile aruncate în afara țarcului și lângă pubelele/containerele din interiorul țarcului. Totodată, 54 de incidente au fost înregistrate ca acces a unor persoane neautorizate în incinta de deșeuri, respective 34 incidente care vizau faptul că ușa/ușile au fost lăsate deschise. Pe toată durata de implementare a proiectului vor fi efectuate controale zilnice cu privire la modul de colectare a deşeurilor”, a mai precizat Adina Popa.

Aplicație dedicată

Proiectul pilot este derulat de Primăria Oradea împreună cu asociația de proprietari și cu firmele Cargo Track Solutions, RER Vest și Eco Bihor SRL.

Inițiatorii au asigurat infrastructura necesară derulării proiectului, adică au achiziționat noi sisteme de închidere a celor cinci țarcuri pentru deșeuri, sacii cu coduri RFID, un sistem de scanare și citire a codurilor RFID a sacilor, o cameră de supraveghere video 24/7 prevăzută cu algoritmi de inteligență artificială. De asemenea, a fost creată o aplicație care rulează pe un calculator al asociației și un altul al Primăriei Oradea, aplicație care va genera rapoarte și statistici cu stadiul de implementare a proiectului-pilot.

„Primăria Municipiului Oradea mulțumește locatarilor pentru faptul că au înțeles scopul acestui proiect și au participat la distribuirea în bune condiții a sacilor cu coduri RFID. În perioada următoare, municipalitatea va organiza întâlniri cu locatarii urmând să fie clarificate toate aspectele și disfuncționalitățile survenite în implementarea acestui proiect”, a mai transmis municipalitatea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Asteptam pubela vorbitoare
Asteptam cu nerabdare pubela vorbitoare, care sa spuna si ca nu ai aruncat unde trebuie gunoiul!
Postat 22 Martie 2022, 14:21 de Socrate
Know-how... hau-hau!
Ca victoria să fie deplină în lupta cu gunoaiele, nu e suficient că se implementează cu succes pubela inteligentă. După cum se știe, românul fiind inventiv, și parcă anticipând taxarea individuală a deșeurilor, a gasit deja o cale de mijloc(de la mijloc în jos) pentru a scăpa de plata deșeurilor. Sunt destui locatari de blocuri care pot să confirme ce au suferit pe propria piele olfactivă, și nu numai, testarea căii de eludare a pubelei. De la frunze de varză și coji de cartofi până la pampersi și chiloți, toate și-au dat obștescul sfârșit în vasul de toaletă. Ca trecerea lor să nu fie prea efemeră, din când în când, mai răbufnesc prin apartamentele de la parterul blocurilor. Așadar, după pubela inteligentă va fi imperios necesar să apără și WC-ul cu contor. Abia atunci putem spune cu adevărat, am dat o palmă la un ka ka t.
Postat 22 Martie 2022, 09:06 de User anonimizat
Informatii incomplete si hipstereala
E "platesti pentru cat gunoi arunci" sau platesti "pentru cati saci arunci, indiferent daca sunt plini sau nu"? Ca daca ma uit la cifrele date in articol, mie imi pare ca e a doua varianta. 492 saci pentru biodegradabile genereaza 13 mc deseuri, iar 770 saci reciclabile genereaza 43 mc. Deci un numar de 1.5 ori mai mare de saci genereaza de peste 3 pri mai multe deseuri. Ce inseamna asta? Ori ca lumea arunca sacii cu biodegradabile inainte ca acestia sa fie plini (ceea ce oarecum e de asteptat pentru ca nu stai sa-ti puta gunoiul in casa de dragul umplerii sacului) sau ca sacii de reciclabile sunt mai mari. Daca tot ati dat cifrele astea, de ce nu dati si capacitatile fiecarui tip de sac, ca sa putem sa ne dam seama mai bine care e situatia? De asemenea, de ce nu se precizeaza cum a fost calculat totalul de metri cubi? S-a calculat doar in functie de capacitatea pubelelor? Daca da, s-au golit pubelele numai cand au fost pline sau nu? Ca daca s-au golit fara sa fie pline (cum vad ca se intampla la noi la asociatie), atunci nu-mi dau seama cum s-ar putea calcula cu acuratete numarul total de mc si deci, pot sa banuiesc ca se pune "din burta" ca pubela a fost plina si astfel, se aduna la total intreaga ei capacitate si se distorsioneaza cifrele. Sa vedem, poate veniti si cu un articol in care dati informatii complete. Ca asa, doar sa venim sa aruncam termeni gen RFID si camere cu AI, asta e doar hipstereala.
Postat 22 Martie 2022, 08:05 de v0id
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON