URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Martie 2022, 08:52

„Plantăm speranță”: Peste 1.500 de voluntari, la cea mai mare acțiune de împădurire din Bihor

„Plantăm speranță”: Peste 1.500 de voluntari, la cea mai mare acțiune de împădurire din Bihor La ediția din 2019, o mie de voluntari au plantat 18.000 de arbori, la Sârbi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un teren cu o suprafață de 6 hectare din Husasău de Tinca va prinde rădăcini, în weekend, cu ajutorul unor voluntari entuziaști.

După ce, în 2019, a mobilizat o mie de bihoreni la o acțiune de împădurire din Bihor, bihoreanul Ionuț Coman, voluntar al asociației locale Cătunul Verde, strigă iar adunarea.

Sâmbătă, peste 1.500 de oameni sunt așteptați să participe la evenimentul care se anunță cea mai mare mobilizare voluntară pentru împădurirea Bihorului.

Ziua plantărilor

Intitulată „Plantăm speranță”, acțiunea este organizată de ONG-urile Cătunul Verde, Crișana 6, Masai și Rune, puse la aceeași masă de Ionuț Coman, un tânăr care, de-a lungul anilor, a inițiat mai multe proiecte de voluntariat care au produs schimbarea în diferite comunități. De pildă, el este cel care a creat programul „Laboratoare rurale”, prin care calculatoare recondiționate sunt instalate în școli din mediul rural, și tot el a organizat, în urmă cu trei ani, o acțiune voluntară de plantări în comuna Sârbi. Atunci, o mie de voluntari au plantat 18.000 de puieți de arbori, din diferite specii.

„Sâmbătă, de la ora 8.30, ne adunăm la Husasău de Tinca, pe raza Ocolului Silvic Tinca, unde vom planta 20.000 de puieți de stejari și frasini. Vor participa peste 1.500 de voluntari”, a declarat Coman, pentru BIHOREANUL.

Voluntarii s-au înscris deja în proiect și majoritatea sunt angajați ai unor companii sau instituții din Bihor, elevi, studenți sau alți bihoreni din zona civică. „Și-au anunțat prezența circa 30 de companii, mai multe instituții publice, mai precis Poliția, Jandarmeria, ISU și Penitenciarul, vreo 10 școli, tot cam atâtea ONG-uri și simpli voluntari”, a spus Coman.

Din Bihor, în toată lumea!

Terenul care va fi împădurit a fost ales împreună cu Direcția Silvică Bihor, partener al acțiunii. Toți voluntarii vor primi toate ustensilele necesare pentru plantări, la fel cum au asigurată apa și mâncarea.

„Întreg proiectul este finanțat din sponsorizări primite de la companii”, a explicat organizatorul.

Acțiunea face parte din programul „un Om, un Pom, o Țară... o Lume”, demarat în 2019, odată cu plantările din comuna Sârbi. Coman și-a propus ca acest program să devină unul internațional.

„Ne dorim să plantăm minim un arbore în fiecare localitate din țară, unul în fiecare țară din Europa și apoi unul în fiecare țară din lume”, a spus tânărul. Pentru asta, va căuta parteneri în lumea întreagă, care să adere la proiect. Până atunci, însă, voluntarii se concentrează pe județul Bihor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON