URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2022, 17:14

Peste 40% realizat. Constructorii amenajează bazinul de colectare a apelor pluviale de pasajul subteran din Piața Cetății (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările la pasajul subteran din Piaţa Cetăţii din Oradea au ajuns în faza amenajării bazinului de colectare a apelor pluviale, menit să preia surplusul de apă în timpul ploilor pentru a preveni inundarea tunelurilor.

Bazinul anti-inundaţie

"Bazinul de retenţie se construieşte sub pasajul subteran pentru a colecta apele pluviale şi a evita inundarea acestuia. De aici, acestea sunt pompate în reţeaua de canalizare", a declarat pentru BIHOREANUL Ovidiu Guler, manager de proiect în cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Potrivit acestuia, lucrările la pasaj sunt realizate în proporţie de peste 40% şi avansează în ritm accelerat.

Constructorii au forat cei 86 de piloţi care vor constitui structura pasajului, au amenajat incinta de palplanşe şi au săpat rampa dinspre cartierul Nufărul.

După finalizarea bazinului de colectare a apelor pluviale se va realiza hidroizolaţia, va fi turnat radierul din zona acoperită a pasajului respectiv pereţii de etanşare de sub grinzile acestuia şi se va trece la armarea rampei dinspre cartierul Nufărul.

Pregătiri de (mega)şantier

În paralel cu lucrările la pasajul din Piaţa Cetăţii, constructorii au deviat reţelele de utilităţi din zonă pentru a face loc săpăturilor la cele cinci pasaje subterane din Piaţa Gojdu.

"Utilităţile au fost mutate pentru a face loc şantierului celor cinci pasaje subterane (foto jos) de lângă catedrala ortodoxă. Lucrările vor începe în luna august", a spus Guler.

În momentul de faţă, conducerea municipalităţii caută soluţii de trafic pentru ca şantierul să poată funcţiona sub trafic. Cum linia de tramvai va fi dezafectată înainte de intrarea pe podul Dacia, pe durata lucrărilor transportul în comun va fi deservit de autobuze.

După cum BIHOREANUL a mai scris licitaţiile pentru construirea pasajelor din pieţele Cetăţii şi Gojdu au fost câştigate de două asocieri de firme reprezentate de firma Freyrom, constructorul Podului Centenarului, pentru suma totală de circa 22,5 milioane euro.

Lucrările, finanţate din fonduri europene, vor trebui finalizate până la sfârşitul anului 2023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Peste 40% realizat
Tot respectul pentru chantiere. D-zo sa-i ajute. M-as bucura sa ajungem vreodata la 100%. Desi cred ca pasajele astea vor fi cintecul lebedei oradene...Ca ne maninca criza si noi cu ditamai gropoiul in ocol. Nu zic ca e imposibil, dar ma tem ca cei 7 ani alocati ab initio megaproiectului vor fi 7 ani apocaliptici... In alta ordine de idei, 40% realizat rezoneaza prin simetrie cu celebra sintagma pro-vaccinare: " 30% din pacientii covid din ATI sunt nevaccinati " . Iar daca tot ne-am bagat cu labutele in cifre si procente, tot tematic: "Daca testezi 1 milion de barbati cu un test de sarcina cu precizie 98% ,vei gasi 20.000 barbati gravizi"
Postat 21 Iulie 2022, 20:41 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON