URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Aprilie 2022, 18:30

Parada reciclării și a vieții sănătoase: Elevii unei grădinițe din Oradea au defilat în costume colorate, din materiale refolosite (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Grădinița 27 „Voinicel” din Oradea, copiii cresc împreună cu natura. În cadrul programului „Plantropolis”, derulat de Fundația Comunitară Oradea, copiii și cadrele didactice cultivă legume în curtea grădiniței, pentru a descoperi împreună ce nevoi au plantele, ca să fie viguroase și să devină apoi hrană.

În curtea grădiniței au fost amplasate șase lăzi de lemn, așa-numite bacuri de permacultură, în care copiii, ajutați de educatoare și de părinți, vor planta semințe de legume. Potrivit coordonatoarei proiectului „Creștem împreună cu tine”, educatoarea Natalia Coroiu, scopul este de a-i învăța pe micuți că legumele cresc în pământ, dacă sunt îngrijite și au toate cele necesare, și de a-i convinge să consume cât mai multe fructe și legume.

„Vom cultiva legume în șase bacuri de permacultură, câte unul pentru fiecare grupă a grădiniței”, a precizat Coroiu. De asemenea, un specialist în nutriție le va povesti copiilor cât de importantă este alimentația sănătoasă.

Pe lângă că explorează lumea plantelor, copiii de la Grădinița „Voinicel” mai învață și cum să aibă grijă de mediul înconjurător, colectând selectiv deșeuri și refolosind cât mai multe din bunurile pe care le au. Deja în grădiniță s-au ținut lecții despre aruncarea gunoaielor în cinci fracții și despre realizarea compostului din deșeuri biodegradabile.

Ca să pună în aplicare noțiuni deja învățate de ecologie, preșcolarii au participat, miercuri, la o paradă a costumelor realizate din materiale reciclate sau care pot fi reciclate, precum flacoane, cutii de carton ori saci de plastic.

De la cei mai mici până la cei din grupele mari, copiii au defilat în curtea grădiniței costumați în personajele preferate din desene animate, precum Elsa, Batman ori Spiderman, în zâne ori cowboy. De asemenea, ca să celebreze natura, unii copii s-au costumat în fructe, legume ori copaci cu flori, de asemenea, făcute din hârtii, cartoane sau chiar capace de PET-uri.

Parada s-a încheiat cu aplauzele entuziaste ale părinților.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON