URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Aprilie 2022, 20:00

Orădeni amendați pentru că nu au aruncat deșeurile corect

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania de verificare a modului în care orădenii aruncă deșeurile continuă, a anunțat vineri Primăria municipiului.

În urma controalelor din luna martie, făcute la gospodării de pe 93 de străzi din zona de dealuri și cartierele Ioșia și Cantemir, respectiv la 100 de asociații de proprietari din Velența, Ioșia și Nufărul, polițiștii locali au stabilit sancțiuni pentru 177 de persoane fizice și 54 de asociații de proprietari.

Din acestea, 57 au fost amenzi, după cum au precizat reprezentanții municipalității, la solicitarea BIHOREANULUI. „43 de persoane fizice au primit amenzi de câte 300 de lei fiecare, iar 14 asociații de proprietari amenzi în valoare de 1.000 de lei fiecare”, a declarat Claudia Bonchiș, consilier în cadrul biroului de presă al Primăriei.

Sancțiunile s-au dat după ce patrula mixtă de control, formată din reprezentanți ai Primăriei și ai firmelor RER Vest și Eco Bihor, a constatat fie că între deșeurile reciclabile au fost aruncate și alte mizerii, sau că în pubela maro, destinată colectării deșeurilor biodegradabile, s-au regăsit și alte gunoaie.

Potrivit Primăriei, față de controalele din luna februarie, luna trecută s-a constatat mai mulți orădeni de la case au respectat colectarea corectă a biodeșeurilor. Mai precis, 67,62% din cele 183 de pubele maro verificate aveau în interior doar resturi biodegradabile, față de un procent de 65,28% în luna precedentă.

În schimb, în cazul asociațiilor de proprietari, procentul de precolectare corectă a scăzut de la 74,14% în februarie, la 51,14% în martie.

“Primăria Municipiului Oradea dorește să mulțumească tuturor utilizatorilor serviciului de salubrizare menajeră care au înțeles și au aplicat corect regulile de colectare selective. Atragem atenția locuitorilor asupra faptului că toate categoriile de utilizatori ai serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de locatari, agenți economici, instituții publice) au obligația legală de precolectare separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară, în recipientele distinct inscripționate asigurate de operatorul serviciului”, a precizat Adina Popa, director adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Oradea.

Ghidul de colectare separată a deșeurilor poate fi consultat pe site-ul RER Vest.

Pentru informații suplimentare cu privire la colectarea deșeurilor, orădenii pot apela serviciul de dispecerat al operatorului de salubritate la unul dintre următoarele numere de telefon: 0374-885.693 (luni – vineri, între orele 07:00 – 19:00), 0259-433.195 (luni – duminică, 19:00 – 07:00) și 0259-433.195 (sâmbătă – duminică, 07:00 – 19:00).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Primaria nu poate sa aplice amenzi...
Intrebare: Ce-a fost mai intii, oul sau gaina? Raspuns: Primaria. Cind au descalecat Gelu,Glad si Menumorut , primul lucru pe care l-au facut a fost sa infiinteze o primarie. In care citiva bugetari colectau taxe de protectie pentru marele cnezat. Colectarea selectiva de la obsesie la psihoza.Nu mai e o problema tehnica,ci una medicala. Da, suntem de acord sa colectam selectiv, in 3 fractii. E adevarat ca multi cetateni isi baga picioarele si arunca gunoiul de-a valma. Metoda oradeana de a rezolva lucrurile prin forta,puterea pumnului si a amenzilor e deja excesiva. Ati marit tariful, din pix, de la 11 lei la 18 lei/persoana si ne-ati aruncat noua in cap sortarea gunoiului. In loc sa angajati oameni sau sa cumparati utilaje care sa faca sortarea. RER e o firma privata orientata sa aduca profit actionarilor. Cifra de afaceri, de 50 mil lei, reprezinta 2.5% din bugetul orasului, de 2 miliarde . Care buget e orientat spre fandoseli, porfir si borduri, tuneluri si alte chestii discutabile. Placute finantatorului european. Care finantator n-are nici o tresarire la camioanele incarcate cu deseuri ce asalteaza granitele romaniei. Vorba aia, tara arde si baba se piaptana...
Postat 11 Aprilie 2022, 09:23 de excalibur
Totuși...
...să-mi spună și mie cineva cf cărei legi poate primăria sau rer să aplice amenzi. Că din câte știu eu, nici primăria nici rer nu fac parte din puterea executivă. Că poate să dea sancțiuni, da. Că poate să... Dar și să fie o lege care ar interzice să arunce gunoiul x în tomberonul y nu primaria aplică și dă sancțiuni. Nu mai spun că din câte știu nici nu există o lege care să zică asta...
Postat 10 Aprilie 2022, 22:54 de Vio_427
@ sandu
Ai niste babe prin Italia care te asteapta sa le stergi din nou pe CUR
Postat 10 Aprilie 2022, 16:12 de oradeanbihor
K62i
Noi ne-am trezit , tu sa înveți ..., iti lipsesc bunele maniere și educația. Trage apa după tine, și curățată toaleta , cada și chiuveta după tine. Nu tot comenta aiurea (...)
Postat 08 Aprilie 2022, 22:55 de Sandu2100
Marea fraiereala
Aloooo??? Primarie si rer voi ce mai lucrati in afara de a da amenzi si gunoierii care sunt cetatenii iar operatorul de salubritate care face doar transportul funoaielor exclusiv, mai treziti-va dragi concetateni ca asa zisa colectare selectiva este o fraiereala!!!
Postat 08 Aprilie 2022, 21:33 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON