1957. Orădenii vor "spaţiu"
Acum aproape 60 de ani, nevoile Oradiei erau multe şi greu de rezolvat. O anchetă a ziarului România liberă la Sfatul popular (Primăria de atunci) arată cum erau tratate unele necesităţi.
Locuitorii cartierului Ioşia, de pildă, aveau probleme cu drumurile din cartier, pline de gropi, fără trotuare, impracticabile la orice ploaie mai mare. Unitatea Alimentara din cartier era neîngrijită şi nu avea vreo fântână în apropiere, deşi administratorul şi localnicii ceruseră asta în repetate rânduri, aşa cum au cerut şi o măcelărie, care încă nu exista. În cadrul audienţelor la primar, orădenii cereau şi "spaţiu", adică locuinţă.
Ziarul arăta că, zilnic, la Sfatul popular veneau în audienţă 60-80 de persoane, dintre care "aproape 80 la sută" solicitau aprobări pentru locuinţe, schimb de locuinţă, transformări de locuinţă. Motivul ţinea de migraţia tot mai mare către oraş şi numărul limitat de locuinţe, cele în construcţie fiind foarte puţine.
Pentru astfel de cereri exista un serviciu special, în care oamenii "notau în carnete, trimiteau inspectori pe teren şi... bună ziua". Ziarul mai arăta că peste 540 de cereri şi 34 de reclamaţii depuse din ianuarie până în august erau nerezolvate.
2023. Bugetare participativă
Din anii ’50 până acum, oraşul s-a dublat ca întindere şi populaţie şi, deşi s-a modernizat, tot sunt multe nevoi şi probleme, pe care orădenii le pot sesiza prin audienţe în faţa edililor, prin mesaje trimise prin e-mail şi prin aplicaţia Oradea City Report.
Şi astăzi sunt multe cereri de locuinţe, doar că numărul celor disponibile este tot mic. Totodată, orădenii sesizează probleme de infrastructură sau în serviciile publice, puţinătatea locurilor de parcare şi propun mici amenajări ori noi treceri de pietoni.
O altă modalitate de a propune soluţii Primăriei este prin bugetarea participativă. Lansată în 2017, prima ediţie a adunat 42 de proiecte aprobate, dintre care 10 au primit undă verde pentru implementare. Un an mai târziu, 52 de proiecte au fost aprobate, din care 10 finanţate. Doar câteva au fost şi puse în teren, precum iluminarea led a trecerilor de pietoni, amenajarea de parcuri în cartierele Episcopia şi Tineretului ori modernizarea Pieţei Tineretului (foto sus).
În ediţia 2022 au fost selectate pentru finanţare 17 proiecte, iar în 2023 au fost depuse 66, dintre care urmează să fie stabilite cele finanţabile. Printre altele, se cer dotări în parcuri, cişmele, piste de biciclete şi plantări de arbori.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.