URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Noiembrie 2023, 17:45

Oradea ieri, Oradea azi: Care erau doleanțele orădenilor în anii ’50 și care sunt azi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1957. Orădenii vor "spaţiu"

Acum aproape 60 de ani, nevoile Oradiei erau multe şi greu de rezolvat. O anchetă a ziarului România liberă la Sfatul popular (Primăria de atunci) arată cum erau tratate unele necesităţi.

Locuitorii cartierului Ioşia, de pildă, aveau probleme cu drumurile din cartier, pline de gropi, fără trotuare, impracticabile la orice ploaie mai mare. Unitatea Alimentara din cartier era neîngrijită şi nu avea vreo fântână în apropiere, deşi administratorul şi localnicii ceruseră asta în repetate rânduri, aşa cum au cerut şi o măcelărie, care încă nu exista. În cadrul audienţelor la primar, orădenii cereau şi "spaţiu", adică locuinţă.

Ziarul arăta că, zilnic, la Sfatul popular veneau în audienţă 60-80 de persoane, dintre care "aproape 80 la sută" solicitau aprobări pentru locuinţe, schimb de locuinţă, transformări de locuinţă. Motivul ţinea de migraţia tot mai mare către oraş şi numărul limitat de locuinţe, cele în construcţie fiind foarte puţine.

Pentru astfel de cereri exista un serviciu special, în care oamenii "notau în carnete, trimiteau inspectori pe teren şi... bună ziua". Ziarul mai arăta că peste 540 de cereri şi 34 de reclamaţii depuse din ianuarie până în august erau nerezolvate.

2023. Bugetare participativă

Din anii ’50 până acum, oraşul s-a dublat ca întindere şi populaţie şi, deşi s-a modernizat, tot sunt multe nevoi şi probleme, pe care orădenii le pot sesiza prin audienţe în faţa edililor, prin mesaje trimise prin e-mail şi prin aplicaţia Oradea City Report.

Şi astăzi sunt multe cereri de locuinţe, doar că numărul celor disponibile este tot mic. Totodată, orădenii sesizează probleme de infrastructură sau în serviciile publice, puţinătatea locurilor de parcare şi propun mici amenajări ori noi treceri de pietoni.

O altă modalitate de a propune soluţii Primăriei este prin bugetarea participativă. Lansată în 2017, prima ediţie a adunat 42 de proiecte aprobate, dintre care 10 au primit undă verde pentru implementare. Un an mai târziu, 52 de proiecte au fost aprobate, din care 10 finanţate. Doar câteva au fost şi puse în teren, precum iluminarea led a trecerilor de pietoni, amenajarea de parcuri în cartierele Episcopia şi Tineretului ori modernizarea Pieţei Tineretului (foto sus).

În ediţia 2022 au fost selectate pentru finanţare 17 proiecte, iar în 2023 au fost depuse 66, dintre care urmează să fie stabilite cele finanţabile. Printre altele, se cer dotări în parcuri, cişmele, piste de biciclete şi plantări de arbori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON