URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2022, 20:19

Oradea are un nou registru al spațiilor verzi, dar nu și o hartă a lor. Peste 1.300 de copaci sunt „în stare necorespunzătoare”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inventarul celor 603 hectare de spații verzi din Oradea a fost aprobat, joi, de Consiliul Local.

Noul registru al spațiilor verzi inventariază fiecare arbore și scuar de pe domeniul public al orașului, dar este greu de dibuit și de cetățeni, pentru că Primăria nu a făcut încă și o hartă „verde”.

Pe de altă parte, registrul menționează și cei peste 1.300 de arbori care sunt într-o stare necorespunzătoare și pe care Primăria îi va doborî, în timp.

Cât verde avem?

Adina PopaÎntr-o conferință de presă susținută înaintea ședinței de Consiliu Local, Adina Popa (foto), directoarea adjunctă a Direcției Tehnice din Primărie, a precizat că registrul a inventariat spațiile verzi cu acces nelimitat, cum sunt parcurile, cele specializate (cum sunt zonele verzi ale școlilor ori grădina zoologică), spațiile verzi de agrement (baze sportive), cele din zonele de protecție a apelor ori a infrastructurii de transport.

Așa a rezultat o suprafață de 603 hectare, „care cuprinde doar amenajări floricole, spațiu verde, zonă compactă de vegetație”, a precizat Popa. De asemenea, Oradea mai are 43 de hectare de terenuri degradate și 104 ha de terenuri libere, cu potențial de reconversie, deci care pot deveni spații verzi. „Registrul local studiază exclusiv domeniul public, și nu cuprinde date cu privire la zonele verzi din proprietățile private”, a precizat Popa.

Toate acestea pot fi văzute de orădeni doar sub forma unor planșe disponibile pe site-ul Primăriei, în timp ce o hartă verde a Oradiei este încă în lucru. Potrivit municipalității, această hartă va fi gata abia în luna august. Până atunci, dacă au răbdare, orădenii se pot uita pe cele 191 de planșe și 1.869 de fișe ale spațiilor verzi din oraș...

Lecții de plantări și tăieri

Așa cum și BIHOREANUL a scris, registrul verde a numărat 9.850 de arbuști și 87.366 de arbori așa-ziși izolați, Popa menționând că nu au fost numărați copaci din zone verzi compacte, cum regăsim în Silvaș, pe malul Crișului, în cadrul zonei de protecție a uzinei de apă ori în păduricea de lângă Cartierul Tineretului. Totuși, numărul arborilor din Oradea este cu 30.000 mai mic decât în precedentul registru verde.

„De ce este important acest registru: din momentul în care este elaborat, va constitui o bază pentru elaborarea strategiilor de plantare și o bază de date foarte valoroasă pentru programul de intervenții și toaletare pe care Primăria trebuie să îl elaboreze”, a mai declarat Popa.

Acest program va porni de la cei 1.386 de arbori care, conform inventarului, sunt într-o stare necorespunzătoare. „Prin acel plan de plantări, îi vom înlocui din timp. Gândim ca pe arterele principale, între doi arbori bătrâni să plantăm unul tânăr”, a declarat și primarul Florin Birta.

Pe de altă parte, angajații Primăriei și ai firmelor care toaletează copaci sau plantează puieți în Oradea vor lua lecții. Adina Popa a anunțat că Primăria poartă discuții cu un cunoscut arboricultor, Alexandru Purcaru, care va veni la Oradea și timp de o săptămână le va explica celor interesați intervențiile pe care trebuie să le facă în fondul plantat al orașului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
O hartă ar fi prea vizibilă, că omul diferențiază mai bine pe culori.
Așa însă, cu liste și tabele ... poți înlocui pagini după cum cere "piața".
Postat 02 Aprilie 2022, 11:06 de KP
se taie in continuare arbori maturi…
nu ca ar interesa pe cineva, nici macar celebra platforma usr-ista nu functioneaza.
Postat 02 Aprilie 2022, 07:54 de macese
Au inceput toaletarile! Cu drujba!
La intersectia strazii Bistritei cu strada Paganini s-au planta acum cativa ani niste pruni ornamentali. Fiind pe sud au crescut frumosi, au ajuns la circa 25 de cm in diametru. Erau plini de frunze, probabil asta a deranjat. Deunazi unii i-au pus jos (cine?! precis nu unii din Rogerius, pe aia nu-i incurcau!), au mai ramas cioatele si putin rumegus. Daca a taiat birtinezul sute de nuci si n-a patit nimic, nici astia nu vor pati! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/masacrul-nucilor-directia-agricola-va-da-primariei-o-amenda-record-pentru-taierea-ilegala-a-200-de-nuci-99736.html
Postat 02 Aprilie 2022, 06:13 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON