La fiecare două minute, undeva în lume, o femeie este lovită. Violența în familie este mult mai răspândită decât am vrea să credem și trebuie combătută.
Tocmai de aceea, câteva zeci de femei din Oradea, dar și doi-trei bărbați mai curajoși, au dansat, duminică la prânz, în Piața Unirii, trăgând un semnal de alarmă vizavi de necesitatea de a proteja femeile, dar nu numai, de agresiuni.
Partea întunecată a lumii
Evenimentul s-a intitulat „One Billion Rising” (Un miliard se înalță) și s-a desfășurat pentru al treilea an la Oradea, la inițiativa instructoarei de dans Szabó Andrea și a antrenoarei de yoga Renata Coznici. În lume, flashmob-uri similare au loc încă din 2012, când scriitoarea Eve Ensler, care a fost abuzată în copilărie de către tatăl ei, a vrut să mobilizeze prin dans cel puțin un miliard de persoane. Numărul nu este întâmplător ales: estimările arată că, într-un an, în lume, un miliard de persoane sunt abuzate fizic, sexual sau mental.
„Primăvara a sosit din nou. Primăvara totul reînvie, copacii înfloresc, tufele se colorează și natura își intensifică culorile. (...) Dar există persoane care nu pot trăi această minune. De aceea suntem astăzi aici, să vedem și această latură a lumii. Unde nu există iubire, ci doar supraviețuire, reprimare și abuz la ordinea zilei. Unde nu există culori, doar nuanțe de gri. Unde lumina este umbrită de întuneric. Unde copilul este abuzat, tânăra fată este molestată, iar femeia umilită sau bătută. Se poate întâmpla săptămânal sau chiar zi de zi, poate fi verbală sau fizică”, au spus cele două organizatoare, în limba maghiară și în română.
Totodată, Ileana Pușcaș, asistentă socială la Fundația Lampas a Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, ONG care ajută victimele violenței în familie, a explicat că părăsirea unei relații toxice este foarte grea. „Este foarte important să fim alături de aceste persoane, pentru că este foarte greu să iasă din relația în care sunt, au nevoie de foarte mult curaj, încearcă de multe ori până reușesc să iasă”, a explicat specialista. Totodată, ea a punctat că aceste victime nu sunt obligatoriu femei, ci pot fi și bărbați. De altfel, fundația are acum în grijă un bărbat bătut de copilul său.
Să rupem lanțul!
Îmbrăcate cu tricouri albe, pe care le-au luat peste haine mai groase, temperaturile în Oradea fiind încă scăzute, aproximativ 50 de femei au început apoi să danseze în Piața Unirii.
Melodia este aceeași care se folosește în lumea întreagă la aceste evenimente, „Break the Chain” (Să rupem lanțul), la fel cum coregrafia este aceeași pe care oameni din lumea întreagă o dansează. Apoi, cu cântecul „Imagine” al lui John Lennon în fundal, ele s-au prins de mâini, demonstrând că sunt împreună în această luptă împotriva violenței.
Merită menționat că, în timp ce majoritatea participanților la acest moment de dans au fost femei, printre ele s-au integrat și câțiva soți, tați sau iubiți, dornici să demonstreze că și ei condamnă abuzurile, de orice fel ar fi ele.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.