URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Martie 2022, 16:30

One Billion Rising: Zeci de oameni au dansat, în centrul Oradiei, dorind să dea un mesaj împotriva violenței în familie (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fiecare două minute, undeva în lume, o femeie este lovită. Violența în familie este mult mai răspândită decât am vrea să credem și trebuie combătută.

Tocmai de aceea, câteva zeci de femei din Oradea, dar și doi-trei bărbați mai curajoși, au dansat, duminică la prânz, în Piața Unirii, trăgând un semnal de alarmă vizavi de necesitatea de a proteja femeile, dar nu numai, de agresiuni.

Partea întunecată a lumii

Evenimentul s-a intitulat „One Billion Rising” (Un miliard se înalță) și s-a desfășurat pentru al treilea an la Oradea, la inițiativa instructoarei de dans Szabó Andrea și a antrenoarei de yoga Renata Coznici. În lume, flashmob-uri similare au loc încă din 2012, când scriitoarea Eve Ensler, care a fost abuzată în copilărie de către tatăl ei, a vrut să mobilizeze prin dans cel puțin un miliard de persoane. Numărul nu este întâmplător ales: estimările arată că, într-un an, în lume, un miliard de persoane sunt abuzate fizic, sexual sau mental.

„Primăvara a sosit din nou. Primăvara totul reînvie, copacii înfloresc, tufele se colorează și natura își intensifică culorile. (...) Dar există persoane care nu pot trăi această minune. De aceea suntem astăzi aici, să vedem și această latură a lumii. Unde nu există iubire, ci doar supraviețuire, reprimare și abuz la ordinea zilei. Unde nu există culori, doar nuanțe de gri. Unde lumina este umbrită de întuneric. Unde copilul este abuzat, tânăra fată este molestată, iar femeia umilită sau bătută. Se poate întâmpla săptămânal sau chiar zi de zi, poate fi verbală sau fizică”, au spus cele două organizatoare, în limba maghiară și în română.

Totodată, Ileana Pușcaș, asistentă socială la Fundația Lampas a Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, ONG care ajută victimele violenței în familie, a explicat că părăsirea unei relații toxice este foarte grea. „Este foarte important să fim alături de aceste persoane, pentru că este foarte greu să iasă din relația în care sunt, au nevoie de foarte mult curaj, încearcă de multe ori până reușesc să iasă”, a explicat specialista. Totodată, ea a punctat că aceste victime nu sunt obligatoriu femei, ci pot fi și bărbați. De altfel, fundația are acum în grijă un bărbat bătut de copilul său.

Să rupem lanțul!

Îmbrăcate cu tricouri albe, pe care le-au luat peste haine mai groase, temperaturile în Oradea fiind încă scăzute, aproximativ 50 de femei au început apoi să danseze în Piața Unirii.

Melodia este aceeași care se folosește în lumea întreagă la aceste evenimente, „Break the Chain” (Să rupem lanțul), la fel cum coregrafia este aceeași pe care oameni din lumea întreagă o dansează. Apoi, cu cântecul „Imagine” al lui John Lennon în fundal, ele s-au prins de mâini, demonstrând că sunt împreună în această luptă împotriva violenței.

Merită menționat că, în timp ce majoritatea participanților la acest moment de dans au fost femei, printre ele s-au integrat și câțiva soți, tați sau iubiți, dornici să demonstreze că și ei condamnă abuzurile, de orice fel ar fi ele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON