Un hoit de codalb (foto), o pasăre răpitoare pe cale de dispariţie şi ocrotită de lege, a fost găsit luni pe câmp de lângă Salonta.
Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au fost alertaţi de reprezentanţii asociaţiei Milvus Group, care au găsit în apropierea păsării moarte şi un cadavru de vulpe. Cele două hoituri erau pe teritoriul fondului de vânătoare administrat de Asociaţia Crişana Hunting, înfiinţată de controversatul om de afaceri bihorean Dorel Ungur.
Potrivit comisarului şef al GNM Bihor, Sever Şerbănescu, angajaţi ai Gărzii, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare au mers luni să ridice cadavrul de codalb. Întrucât pasărea este protejată de lege, trebuie să afle din ce cauză a murit, în timp ce cadavrul de vulpe, care nu este o specie protejată, deci nu se află sub "jurisdicţia" Gărzii de Mediu, a fost ridicat de reprezentanţii fondului de vânătoare.
Bănuiala specialiştilor este că atât codalbul, cât şi vulpea au ingerat o substanţă otrăvitoare. Nici una dintre cele două vieţuitoare nu aveau răni sau urme de lovituri.
Codalbul este o pasăre răpitoare de zi, de talie mare şi cu anvergura aripilor de până la 2 metri. Cuibăreşte în arbori din vecinătatea apelor şi se hrăneşte cu peşti, broaşte, şerpi, raţe, iepuri, popândăi sau hoituri. În România, această specie este pe cale de dispariţie, motiv pentru care este şi ocrotită de lege.
Anchete fără niciun rezultat
Situaţia regăsită acum lângă Salonta este cu atât mai revoltătoare cu cât în aceeaşi zonă, în primăvara anului 2020, au fost găsite aici sute de ouă otrăvite, puse ca momeală pentru păsările răpitoare şi vieţuitoarele mici.
Ca acestea să nu mănânce pui de fazani sau de iepuri, sunt otrăvite de vânători, a acuzat atunci ornitologul Nagy Attila, de la Milvus Group. De altfel, Nagy a precizat că, din 2013 încoace, în fiecare primăvară, pe teritoriul respectivului fond de vânătoare se găsesc momeli cu otravă, dar niciodată nu sunt identificaţi şi vinovaţii.
În 2020, după ce analizele au confirmat că ouăle găsite pe câmp au fost injectate cu un pesticid letal, care ar fi putut omorî şi oameni, nu doar păsări sau vieţuitoare mici, Garda de Mediu Bihor a făcut o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta. Totuşi, până în prezent, procurorii nu au comunicat că ar fi găsit vinovaţii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.