URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2022, 19:01

O pasăre rară, otrăvită pe un câmp din Bihor. Fondul de vânătoare unde a fost găsit hoitul are „antecedente” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un hoit de codalb (foto), o pasăre răpitoare pe cale de dispariţie şi ocrotită de lege, a fost găsit luni pe câmp de lângă Salonta.

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au fost alertaţi de reprezentanţii asociaţiei Milvus Group, care au găsit în apropierea păsării moarte şi un cadavru de vulpe. Cele două hoituri erau pe teritoriul fondului de vânătoare administrat de Asociaţia Crişana Hunting, înfiinţată de controversatul om de afaceri bihorean Dorel Ungur.

Potrivit comisarului şef al GNM Bihor, Sever Şerbănescu, angajaţi ai Gărzii, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare au mers luni să ridice cadavrul de codalb. Întrucât pasărea este protejată de lege, trebuie să afle din ce cauză a murit, în timp ce cadavrul de vulpe, care nu este o specie protejată, deci nu se află sub "jurisdicţia" Gărzii de Mediu, a fost ridicat de reprezentanţii fondului de vânătoare.

Bănuiala specialiştilor este că atât codalbul, cât şi vulpea au ingerat o substanţă otrăvitoare. Nici una dintre cele două vieţuitoare nu aveau răni sau urme de lovituri.

Codalbul este o pasăre răpitoare de zi, de talie mare şi cu anvergura aripilor de până la 2 metri. Cuibăreşte în arbori din vecinătatea apelor şi se hrăneşte cu peşti, broaşte, şerpi, raţe, iepuri, popândăi sau hoituri. În România, această specie este pe cale de dispariţie, motiv pentru care este şi ocrotită de lege.

Anchete fără niciun rezultat

Situaţia regăsită acum lângă Salonta este cu atât mai revoltătoare cu cât în aceeaşi zonă, în primăvara anului 2020, au fost găsite aici sute de ouă otrăvite, puse ca momeală pentru păsările răpitoare şi vieţuitoarele mici.

Ca acestea să nu mănânce pui de fazani sau de iepuri, sunt otrăvite de vânători, a acuzat atunci ornitologul Nagy Attila, de la Milvus Group. De altfel, Nagy a precizat că, din 2013 încoace, în fiecare primăvară, pe teritoriul respectivului fond de vânătoare se găsesc momeli cu otravă, dar niciodată nu sunt identificaţi şi vinovaţii.

În 2020, după ce analizele au confirmat că ouăle găsite pe câmp au fost injectate cu un pesticid letal, care ar fi putut omorî şi oameni, nu doar păsări sau vieţuitoare mici, Garda de Mediu Bihor a făcut o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta. Totuşi, până în prezent, procurorii nu au comunicat că ar fi găsit vinovaţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Privatizarea Fondurilor de Vanatoare
Asta se intampla dupa Privatizarea Fondurilor de Vanatoare si prelungirea tacita a contractelor.Sant multe Ocoale Silvice lasate fara fond de vanatoare .Nu li s-a lasat nici unul macar pentru conservarea genofondului de vanat !!!!
Postat 15 Martie 2022, 08:43 de GORON
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON