URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Martie 2024, 18:31

O luptătoare: O tânără din Oradea merge la Campionatul Național de culturism, la doi ani după ce s-a luptat cu o formă rară de cancer (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la finalul lunii ianuarie, Andreea Ciornei se pregăteşte intens la sală pentru ca în luna mai să participe pentru prima dată la Campionatul Naţional de culturism şi fitness. Povestea ei este, însă, una diferită de cea a unui competitor obişnuit, asta pentru că în urmă cu doi a câștigat cea mai dură luptă din viaţa ei, după ce a fost diagnosticată cu o formă de rară de cancer.

Anii durerii

În vârstă de 32 de ani, tânăra este originară din judeţul Argeş şi locuieşte de patru ani în Oradea, unde s-a mutat în timpul pandemiei de Covid-19, împreună cu partenerul său, alături de care administrează o afacere.

Pe vremea aceea încerca să afle de ce nu poate să rămână însărcinată. „Iniţial, toate analizele mi-au ieşit OK şi nu înţelegeam de ce nu puteam să rămân însărcinată. După o serie de analize complexe, inclusiv laparoscopie, am aflat în final, în 2021, că sufăr de o formă foarte rară de cancer care afectează învelişul organelor, adică mezoteliom peritoneal epitelioid malign", a povestit ea.

A fost sfătuită să caute ajutor specializat la medici din străinătate, ajungând la o clinică din Turcia.

„Boala a avansat în scurt timp, aşa că medicii mi-au făcut o primă operaţie în care au scos toate organele sistemului reproducător, fierea, splina şi o parte din colon, motiv pentru care următoarele luni ani am avut aşa-numitul anus contra naturii", a mai explicat ea. La o lună după, a urmat o a doua operaţie, prin care i s-a reconstruit colonul, iar apoi şase şedinţe de chimioterapie.

Operațiile și tratamentul nu au reprezentat doar o provocare fizică și emoțională, ci și financiară, căci costurile s-au ridicat la peste 100.000 de euro.

"Nu m-am gândit că o să mor"

În timp ce alţi pacienţi ar fi fost demoralizaţi, Andreea a văzut totul ca pe un proiect, ceea ce i-a dat putere. A dansat mult și a încercat să se îmbărbăteze, filmându-și procesul de însănătoșire.

"Nu m-am gândit nicio secundă că o să mor, cred că şi asta m-a ajutat să îmi menţin psihicul sănătos. Iubitul meu m-a ajutat, au fost perioade când zile în şir am stat doar în pat, mergeam doar la baie, stăteam pe toaletă şi plângeam, dar am crezut în forțele proprii. Îmi puneam de multe ori căştile în urechi, ascultam muzică, priveam pe geam, admiram păsărelele", a descris ea cea mai grea perioadă din viaţa ei.

Între şedinţele de chimioterapie a început să facă şi primele exerciţii fizice simple, primele în timp ce stătea pe scaun. Atunci şi-a dat seama cât de bine o făceau să se simtă și puținele mișcări pe care le executa. 

În martie 2022, după ce primele seturi de analize au ieșit bine și părul i-a crescut cât de cât după tratament, a început să se plimbe mai mult pe afară şi tot atunci şi-a făcut un abonament la sală.

O altă viaţă

De atunci şi-a schimbat mentalitatea şi stilul de viaţă. Nu mai mănâncă carne procesată şi evită cât de mult poate dulciurile.

A descoperit şi o nouă pasiune: fitnessul.

"Am făcut şi un curs de antrenor personal la Heredeu Gold Gym Ioșia şi îmi doresc ca în viitor să ajut oameni, prin sport, care trec prin suferinţe similare. Până atunci vreau să mă concentrez ca să fiu în formă peste două luni, când voi participa pentru prima dată la Campionatul Naţional de culturism şi fitness, care va avea loc la mijlocul lunii mai la Cluj-Napoca", a mai detaliat ea.

Pentru a putea participa, analizele ei medicale, pe care le repetă tot la şase luni, trebuiau să iasă perfect, lucru care s-a și întâmplat, iar medicii ei şi-au dat acordul pentru competiția sportivă.

De altfel, tânăra a fost promovată şi pe pagina de Instagram a sălii de sport din Oradea.

„Experienţa prin care am trecut şi sportul mi-au schimbat total viaţa. Mi-am dat seama cât de preţios este tot ce avem şi cât de important este să avem grijă de noi. Majoritatea dintre noi spunem adeseori «las` că şi mâine e o zi», «lasă că avem timp». Eu mă bucur că mi-am dat seama că nu, nu ştiu cât timp am...", a spus Andreea, subliniind că, astfel, trăiește din plin în fiecare zi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON