După ce Putin a comandat invazia armatei Rusiei în Ucraina, iar în ţara vecină au fost înregistrate primele atacuri, preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj "condamnând ferm" agresiunea militară a ruşilor şi, totodată, transmiţându-le românilor că nu trebuie să se teamă. La rândul său, premierul României, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, a transmis un apel la calm.
"Comportament iresponsabil"
"Condamn ferm, în numele României, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o altă încălcare foarte gravă a dreptului internațional, a suveranității și integrității", a scris Iohannis pe Twitter.
Ulterior, Administrația Prezidențială a transmis, printr-un comunicat de presă, că, în coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns, arată Hotnews.ro.
"Această conduită, care urmează recunoașterii ilegale de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei, reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale. România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional", se arată în mesajul transmis de Administraţia Prezidenţială.
Rusia nu vrea dialog
Administraţia Prezidenţială arată, de asemenea, că "Federația Rusă a dovedit încă o dată că nu este interesată de oferta de dialog constructiv și responsabil avansată de comunitatea europeană și euroatlantică, ci a urmărit constant și intenționat confruntarea și impunerea prin forță a pretențiilor sale, subsumate logicii desuete a așa-ziselor sfere de influență".
"România atrage atenția că Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns", se mai arată în informarea oficială transmisă de administraţia lui Iohannis.
Prin acelaşi document, președintele Klaus Iohannis îşi exprimă "solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmă sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei".
"Președintele României solicită oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei. Pe aceste baze, șeful statului român face un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și afectarea în orice fel a siguranței civililor. România este gata să ofere asistență umanitară Ucrainei. În același timp, România avertizează împotriva oricărei acțiuni ostile la adresa membrilor comunității române din Ucraina și este gata să acorde sprijinul necesar", mai precizează comunicatul.
"Niciun cetăţean al României..."
Totodată, Președintele Klaus Iohannis asigură toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, este pregătită să ofere asistența consulară necesară.
Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă. Președintele Klaus Iohannis subliniază că cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa".
Apel la calm
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj în care "condamnă cu hotărâre invadarea de către Federaţia Rusă a teritoriului Ucrainei, care reprezintă un act ilegal de agresiune, contrar principiilor dreptului internaţional, consacrate de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Carta Securităţii Europene şi celelalte documente care definesc actuala arhitectură europeană de securitate".
El spune că România este în contact permanent cu aliaţii şi partenerii săi, atât în cadrul NATO, UE şi al altor formate, precum şi la nivel bilateral, şi este pregătită să ia toate măsurile care se impun ca reacţie la această agresiune armată, pentru protejarea securităţii întregii regiuni.
"De asemenea, va fi prioritară protejarea cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean şi asigurarea drepturilor şi intereselor membrilor comunităţii române din Ucraina”, transmite Executivul.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă adresează tuturor cetăţenilor României un apel la calm şi subliniază că România, ca stat membru NATO, se bucură de toate garanţiile de securitate şi de întreaga solidaritate aliată care decurg din acest statut.
Guvernul României şi instituţiile cu atribuţii în domeniu vor aplica, la nivel interinstituţional, toate măsurile pentru a gestiona în mod adecvat implicaţiile acestei situaţii, pe toate palierele – inclusiv din punctul de vedere al eventualelor efecte economice, energetice sau din perspectiva migraţiei necontrolate", a transmis Guvernul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.