URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Aprilie 2022, 21:03

Nici ploaia nu i-a oprit! Dans în centrul Oradiei, pentru conștientizarea autismului (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copii și tineri bolnavi de autism, părinții lor și voluntari ai asociației SOS Autism Bihor au marcat, sâmbătă, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, printr-un flash-mob în Piața Unirii din Oradea.

Oamenii s-au adunat la ora 19, pregătiți pentru o lecție de zumba în aer liber, și au așteptat câteva minute, sperând că ploaia deasă și rece se va opri, dar n-a fost așa. După o tentativă de a muta evenimentul în pasajul Vulturul Negru, mișcare oprită de echipajele Jandarmeriei Bihor, care i-au informat că autorizația dată evenimentului este exclusiv pentru Piața Unirii, participanții au decis să nu se dea bătuți.

Ignorând stropii de ploaie, au ascultat doar ritmurile muzicii care suna tare în difuzoare și indicațiile instructorilor Maxx Ionuț și Eduard Varga. Timp de aproape 8 minute, cu mic, cu mare, au dansat antrenant în Piața Unirii, urmăriți cu admirație de pe margine de zeci de orădeni care s-au alăturat evenimentului, dar n-au îndrăznit să lepede umbrelele și să danseze. Printre cei care i-au aplaudat la final s-au numărat și viceprimarul Oradiei, Arina Moș, subprefectul Emilian Pavel, și Florica Cherecheș, fost deputat PNL și fostă șefă a Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Potrivit președintei SOS Autism Bihor, Simona Zlibuț, la eveniment au participat aproape toate cele 30 de familii care sunt membre în asociație și care iau parte și la activitățile din centrul de zi pe care ONG-ul l-a creat pentru persoane adulte cu autism. Flash-mob-ul a fost menit să le reamintească orădenilor că în jurul lor există persoane cu autism, care nu trebuie arătate cu degetul. „Pe copiii tipici trebuie să îi învățăm să-i accepte (n.r. pe copiii cu autism), să nu-i respingă. În momentul când o familie cu copil cu autism merge în parc, părintele cu copil tipic să nu și-l retragă, când vedem în magazine un copil cu autism - și ne dăm seama după stereotipii sau după starea de agitație - să nu facem un cerc în jurul lui și să ne uităm mirați, ci să-l acceptăm și poate să-i întrebăm părintele dacă are nevoie de sprijinul nostru. Este foarte important, pentru un părinte de copil cu autism contează foarte mult să audă o vorbă bună, în loc de „educă-ți copilul, că țipă sau dă cu nisip”. Sunt soluții simple, dar din păcate nu le întâlnim prea des”, a declarat Zlibuț.

La Oradea, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului s-a încheiat în fața Primăriei, clădire care a fost luminată în culoarea albastră, specifică luptei pentru conștientizarea acestei dizabilități.

Vezi mai jos flashmob-ul din centrul Oradiei:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON