URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2024, 13:45

Motivarea plângerilor împotriva proceselor-verbale de contravenție. Decizie corectă a Înaltei Curți

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 8 februarie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată în septembrie 2023 prin care s-a stabilit că motivele plângerii împotriva proceselor-verbale de contravenţie pot fi completate până la primul termen de judecată.

Întrucât decizia este obligatorie pentru toate instanţele, fiind pronunţată în mecanismul recursului în interesul legii, înseamnă că, începând din februarie 2024, orice cetăţean va putea adăuga noi motive de nelegalitate ale procesului-verbal prin care a fost amendat, nu numai în termenul legal de contestare de 15 zile, ci chiar şi în faţa judecătorului la primul termen de judecată.

Decizia este logică şi corectă, în opinia mea, deoarece în multe situaţii cetăţeanul nu are de unde să ştie ce se "ascunde" în spatele procesului-verbal, documentele ce stau la baza acestuia fiind depuse doar în instanţă de către poliţie sau de celelalte instituţii ale statului ce aplică amenzi.

Spre exemplu, în cazul în care un cetăţean este sancţionat pentru depăşirea vitezei legale, acesta va contesta procesul-verbal pe motiv că nu a condus cu viteza reţinută în act. Or, acel cetăţean va putea să observe doar din actele depuse de poliţie că aparatul radar era omologat şi verificat metrologic pentru un alt autovehicul de poliţie decât cel care figurează în procesul-verbal. Potrivit deciziei, va fi în termen să adauge şi acest motiv de nelegalitate direct în faţa judecătorului.

Este de remarcat că, contrar solicitării Parchetului General, care a cerut să se adopte soluţia restrictivă (aceea de a nu se putea adăuga noi motive după expirarea termenului de contestare de 15 zile), Instanţa Supremă a arătat că, în condiţiile în care contravenţia reprezintă o acuzaţie în materie penală în sensul autonom din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, se impune ca persoana acuzată de săvârşirea unei astfel de fapte să beneficieze de garanţiile reglementate de art. 6 din această convenţie. 

Or, nu s-ar mai putea vorbi de un proces echitabil dacă, fără un motiv justificat, persoana acuzată de săvârşirea unei contravenţii ar fi pusă într-o situaţie mai dezavantajoasă din punct de vedere procesual, chiar prin raportare la un reclamant dintr-un litigiu de drept comun, în condiţiile în care, potrivit dreptului comun, orice reclamant dintr-un proces civil îşi poate modifica cererea de chemare în judecată până la primul termen de judecată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dreptul contraventional e o struto-camila intre civil si penal!
Aveam la inceputul anilor 2000 (og 2/2001) prezumtia de veridicitate, adica tot ce fircalea agentul constatator in pvcc era considerat de jude adevarat 100%. Cu referire la exemplul dvoastra: contravenientul trebuia sa faca dovada ca certificatul metrologic trecut in pvcc apartinea altui autoturism. De parca un pulean ar fi avut cum sa verifice atestatele eliberate de BRML! A fost nevoie de interventia CEDO pt a obliga statul roman sa aplice si in dreptul contraventional garantiile din dreptul penal. Pe scurt: aplicarea prezumtiei de nevinovatie trece inaintea prezumtiei de veridicitate! Adica cine acuza e obligat sa produca dovada. Sa nu uit: ati laudat azi iccj! Dar cand a scos marja de eroare din masuratorile cinemometrelor (singurul stat UE in situatia asta!), nu era tot aceeasi iccj?! Ati scris niste articole atunci....
Postat 03 Martie 2024, 15:34 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON