Legea obligă toate cadrele didactice să treacă anual printr-o evaluare psihologică, pentru a atesta că sunt apte să le predea elevilor. Şcolile au libertatea să angajeze specialiştii care să facă aceste evaluări, pe care le plătesc din bugetele proprii.
În Beiuş, toate cadrele didactice sunt evaluate de aceeaşi psihologă, soţia unui consilier local PNL, motiv pentru care unii localnici se întreabă dacă nu cumva contractele au fost cu dedicaţie...
Trăiască partidul!
Profesor de sport în Oradea, Cristian Bugle este unul dintre cei 9 consilieri PNL aleşi în Beiuş în septembrie 2020. În aceeaşi lună, profesorul a mai avut un succes datorat carnetului de partid, fiind numit director la Şcoala Gimnazială nr. 16 din Oradea, post pe care ulterior l-a câştigat prin concurs, ca unic candidat.
Norocul liberalului este că, din cauza pandemiei, şedinţele de Consiliu Local se ţin online, aşa că poate participa la întruniri din biroul de director. De altfel, Bugle nici n-a locuit în Beiuş, fiind născut în Ştei. În schimb, e însurat cu o beiuşancă şi, ca să poată candida, şi-a stabilit domiciliul acasă la soacră. În realitate, însă, soţii Bugle locuiesc în Oradea, unde şi lucrează.
Totuşi, alte lucruri care îl vizează pe consilier au atras recent atenţia. "Soţia lui evaluează psihologic toate cadrele didactice din Beiuş. După ce directorii şcolilor din Beiuş au fost instalaţi prin concursuri organizate de PNL, acum contractele se fac pe linie de partid", acuză un beiuşean care a reclamat BIHOREANULUI situaţia nu pentru că ar fi ilegală, ci mai degrabă imorală.
"Până acum, la Liceul Pedagogic Nicolae Bolcaş, de exemplu, evaluările se făceau cu un alt psiholog. De când directoare este Adina Cioloş, membră PNL, le face doamna Bugle, care are contracte cu toate unităţile de învăţământ din oraş", spune reclamantul.
Pic cu pic
Ioana Bugle evaluează profesorii din Beiuş în baza unui contract de colaborare pe care îl are cu firma orădeană Carimed Center SRL, specializată în servicii de medicina muncii şi patronată de o altă beiuşeancă, Livia Terian. Şcolile încheie contracte cu societatea, care apoi o trimite pe Bugle să verifice sănătatea mintală a profesorilor.
Sumele câştigate nu sunt mari, dar se adună. De pildă, pentru evaluarea celor 78 cadre ale Liceului Nicolae Bolcaş, în baza contractului semnat pe 19 octombrie 2021, firma Carimed a încasat 1.170 lei, iar de la Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş, unde înţelegerea s-a parafat pe 12 noiembrie, alţi 705 lei, pentru evaluarea a 47 de angajaţi. În aceeaşi perioadă, Cristian Bugle era reprezentantul Consiliului Local Beiuş în Consiliul de Administraţie al Liceului Bolcaş, calitate la care, între timp, a renunţat.
Întrebat de BIHOREANUL de ce taman soţia lui face evaluările tuturor cadrelor didactice din Beiuş, Bugle a pasat răspunderea pe consoartă. "Eu nu ştiu ce contracte are soţia mea, vă rog să vorbiţi cu ea. Eu n-o întreb, activitatea ei este confidenţială". Nici când reporterul i-a subliniat că secrete sunt doar datele medicale ale profesorilor, nu şi sumele plătite de şcoli, nu s-a arătat dornic să dezvăluie mai multe: "Vă asigur că nimic din ce face soţia mea nu are legătură cu mine sau cu PNL".
"Fără legătură"
Ioana Bugle confirmă că evaluează psihologic toţi profesorii din Beiuş, dar şi ea susţine că asta nu se datorează soţului. "Eu sunt din Beiuş, am crescut împreună cu cea mai mare parte a celor care sunt la conducerea unor unităţi de învăţământ şi cunosc foarte bine problematica educaţională. Am lucrat şi eu în învăţământ şi sunt formator al Casei Corpului Didactic. În plus, Carimed are cele mai mici preţuri de pe piaţă", a explicat ea, adăugând că în unele şcoli, cum e Colegiul Ioan Ciordaş, face evaluări de mulţi ani, nu doar de când soţul este consilier. Atât doar că acum şi-a completat portofoliul cu toate unităţile de învăţământ din oraş...
Culmea e că firma are contract şi cu şcoala condusă de consortul ei, însă, spune Ioana Bugle, dinainte ca acesta să ajungă director şi doar pentru analize medicale, nu şi pentru evaluările psihologice. "Este o firmă care, datorită preţurilor mici, are contracte cu multe alte şcoli, şi din Ştei, Oradea şi alte comune din jur. Nu lucrăm exclusiv cu şcolile din Beiuş", punctează femeia. În orăşelul ei, însă, are exclusivitate...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.