Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat că, de la începutul acestui an și până acum, a făcut 307 controale în supermarketurile Lidl din toată țara, care s-au lăsat cu amenzi de 7,3 milioane de lei.
Comisarii au găsit probleme inclusiv la magazinele din Bihor. Potrivit comunicatului transmis vineri de ANPC, s-a dispus măsura „opririi temporare a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor” în 38 de magazine din județele Arad, Prahova, Caraș Severin, Hunedoara, Neamț, Iași, Constanța, Olt, Dolj, Brașov, Alba, Mureș, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Bistrița Năsăud, Ilfov și municipiul București.
ANPC nu detaliază ce servicii au fost sistate și din ce motive, însă cel mai probabil este vorba despre scoaterea temporară din funcțiune a unor frigidere, congelatoare ori aparate din zona de panificație.
Listă lungă de probleme
De altfel, potrivit comunicatului, printre cele mai importate nereguli depistate de comisarii de la Protecția Consumatorilor au fost vitrine sau lăzi frigorifice murdare sau deteriorate, cu gheață în exces, praf, mâzgă sau resturi alimentare și de ambalaje, cuptoare neigienizate, ori produse expirate scoase la vânzare.
ANPC a mai găsit în magazinele Lidl produse de panificație depozitate în lăzi cu praf și impurități, rafturi cu produse murdare sau deteriorate, produse fără etichete cu informații privind data limită de consum, produse alimentare cu ambalaje deteriorate, fructe și legume prezentate ca fiind calitatea I, dar în realitate lovite și mucegăite, ori produse fără prețuri la raft.
Nici prețurile nu au fost în regulă, comisarii găsind diferențe între cele de la raft și cele din casele de marcat. De asemenea, și în depozite au găsit mizerie și temperaturi neconforme, iar anumite produse electrice aveau certificate de garanție incomplete.
Alte nereguli menționate de ANPC sunt lipsa traducerii în limba română pe etichetele unora dintre produse și comercializarea unor produse cu fibre textile cu risc de inhalare pentru copiii aflați în limita de vârstă indicate de producători.
Un magazin din Bacău, închis
În total, în urma tuturor controalelor, au fost oprite de la comercializare produse de peste 125.000 lei.
În 66 de magazine, comisarii au depistat practici comerciale incorecte, iar un magazin, din Bacău, a fost închis pentru o perioadă de până la 6 luni.
„Nu știu cum funcționează această rețea în celelalte țări. Speram ca măcar în România să fie un exemplu pentru toți ceilalți, dar mai ales pentru noi. De asemenea nu știu dacă, în țara de origine a acestui operator economic se mănâncă legume și fructe mucegăite sau prețurile de la raft nu se potrivesc cu cele de la casă. Mă întreb și dacă, după venirea unei autorități în control și aplicarea unor sancțiuni, lucrurile sunt tratate cu aceeași superficialitate și dezinteres. Noi ne luaserăm pixuri să învățăm ce trebuie să facem, dar a trebuit să scriem cu ele în procese verbale de sancțiune”, a transmis Horia Constantinescu, președinte ANPC, citat în comunicat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.