URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2022, 19:30

Luna plantării arborilor: Se anunță plantări record în pădurile din Bihor, în această primăvară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Silvică Bihor a dat startul plantărilor de primăvară în pădurile din Bihor, iar programul campaniei "Luna plantării arborilor" din acest an prevede un număr record de arbori care vor fi sădiţi: 1,5 milioane de puieţi, din 18 specii, care vor prinde rădăcini pe o suprafaţă de peste 561 de hectare.

"Puieţii pe care îi vom planta sunt în cuantum de 900.000 din specii foioase - stejar, fag, cireş, paltin - şi circa 600.000 puieţi de răşinoase. Aceştia vor fi repartizaţi în cea mai mare parte la Ocolul Silvic Remeţi, unde avem suprafeţe de regenerat, afectate de doborâturile de vânt din anul 2017", a precizat directorul DS Bihor, Teodor Suciu, marţi, într-o conferinţă de presă ţinută chiar pe un şantier de împădurire, din Paleu.

"Cel puţin pentru ultimul deceniu, este cel mai mare număr de puieţi plantaţi şi cea mai mare suprafaţă", a precizat Suciu.

Pe lângă împăduririle pe terenuri noi, silvicultorii bihoreni vor face şi completări pe şantierele împădurite în trecut sau calamitate în ultimii ani.

Bună de tăiat, peste 140 de ani

Potrivit şefului Ocolului Silvic Oradea, Ioan Paşcalău, pe teren de 1,8 ha din Paleu (foto jos), unde a debutat oficial campania de plantări, pădurea a fost tăiată pentru că ajunsese la maturitate, iar acum este înlocuită.

"Am avut o pădure ajunsă la vârsta exploatabilităţii şi în declin, care a trebuit tăiată, fiind de o compoziţie de slabă calitate: carpen, jugastru şi cer. Acum o înlocuim cu o pădure de mai bună calitate, care la o vârstă de 140 de ani probabil va fi tăiată de urmaşii noştri", a declarat Paşcalău.

Pe suprafaţa aflată pe teritoriul comunei Paleu vor fi sădiţi goruni, stejari şi paltini de munte.

Din totalul puieţilor pe care îi va sădi DS Bihor în această primăvară, circa un milion sunt produşi în pepinierele din judeţ, iar diferenţa în alte pepiniere din ţară. Campania de plantări de primăvară costă instituţia cam 4 milioane de lei.

Studenţi la practică

Pe lângă muncitorii proprii, zilieri şi firme de profil, Direcţia Silvică face plantările şi cu ajutorul voluntarilor. Printre ei se numără şi studenţii Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea.

"Avem o colaborare foarte bună cu Direcţia Silvică şi cu ocoalele. Chiar azi (n.r. marţi) avem o acţiune de plantat în pădurea de lângă Tăutelec, unde participă 50 de studenţi de la Silvicultură, Exploatări Forestiere şi de la programele de masterat", a declarat Adrian Timofte, directorul Departamentului de Silvicultură din cadrul Universităţii din Oradea.

Studenţii au plantat 1.500 de puieţi din speciile gorun şi cireş, pe o suprafaţă totală de 3.000 de mp.

Atât la Paleu, cât şi la Tăutelec au fost prezenţi şi reprezentaţii Gărzii Forestiere Oradea, instituţia care trebuie să verifice dacă Direcţia Silvică respectă programul de împăduriri.

"Mă bucur să constat că şantierul de împădurire a fost pregătit foarte bine şi sunt convins că, ajutat de condiţiile climatice, va avea o reuşită", a declarat şeful GFO, Stelian Pantea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON