URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Aprilie 2024, 14:51

Lăsați natura să vină la copii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu mă dă ecologia afară din casă. Ies singur.

Şi atunci cînd ies, aleg întotdeauna natura. E-n gestul ăsta şi un strop de mizantropie, vine cu siguranţă şi din dorinţa de-a scăpa de oameni, dar în cea mai mare parte e vorba de gravitaţie psihică: natura mă atrage spre ea ca un magnet. Abia cînd ajung într-o pădure, pe un deal sau pe un munte, la o margine de lac sau chiar în mijlocul unei cîmpii vaste, simt că mă echilibrez. Busola mea interioară stă atunci pe loc, pentru că nordul e acolo. În natură simt că am ajuns la destinaţie.

Cu toate astea, nu sînt un fanatic al ecologiei. Şi nu doar pentru că, în general, e greşit să fii fanatic. E ceva complet nenatural în orice lucru dus la extrem. Cu atît mai mult cînd e vorba de natură, mama echilibrului. Sigur, ecologia ţine de protejarea mediului, dar asta putem face nu doar ocrotind zonele naturale existente, ci şi integrînd natura în viaţa noastră. Aducînd-o în spaţiile inevitabil artificiale în care ne desfăşurăm activitatea. În loc să mergem noi într-o pădure, să aducem pădurea la noi. În birouri, în clădiri publice, în şcoli.

Cînd am primit invitaţia de a fi ambasadorul cauzei "Green for Teens - Viitorul sună verde" cu care Asociaţia "Iuliu Maniu" participă la ediţia din acest an a Swimathon Oradea, m-a atras tocmai această abordare a preocupării ecologice. Proiectul urmăreşte dezvoltarea în fiecare clasă de gimnaziu şi liceu de la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" a cîte unei grădini verticale. O bucată de natură care trăieşte şi însufleţeşte locul în care elevii îşi petrec aproape o jumătate de zi, cinci zile pe săptămînă. Mai mult, plantele vor fi alese şi îngrijite de elevi în funcţie de mai mulţi parametri, sub îndrumarea unor specialişti. Descoperire, învăţare, conştientizare, responsabilizare, plus sănătate. Oxigen, echilibru sufletesc şi o stare de bine cum doar în sînul naturii simţim. Win-win!

Sper din suflet ca proiectul să devină realitate. Reuşita lui ar fi un exemplu şi un precedent fericit pentru toate şcolile din Oradea.

Mircea Pricăjan
redactor-şef
Revista Familia

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Natura
Padurea, muntele, sau fascinatia tacerii, a imensitatii dar in acelasi timp si freamatul vietii.
Postat 27 Aprilie 2024, 17:43 de TheSolarConnection
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON