URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iunie 2024, 18:45

Istoria și declinul unității miniere din Șuncuiuș, documentate de o tânără localnică, studentă la Universitatea Babeş-Bolyai

Istoria și declinul unității miniere din Șuncuiuș, documentate de o tânără localnică, studentă la Universitatea Babeş-Bolyai Sursa foto: Antonia Dobai / Intro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istoria şi declinul unităţii miniere din Şuncuiuş au fost prezentate de o studentă în anul I la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, specializarea Jurnalism, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Antonia Dobai (foto), tânără originară chiar din Şuncuiuş, a publicat online, în revista studenţească Intro, un articol care se concentrează asupra degradării din prezent a exploatării care în anii '80 a cunoscut perioada de apogeu, când peste 90% din necesarul de argilă al fabricilor de ceramică din România era asigurat de această unitate.

Unitatea minieră din Şuncuiuş avea în acea perioadă 2.500 de angajaţi care lucrau în trei schimburi, iar articolul subliniază impactul economic pe care aceasta l-a avut asupra localităţii. 

Antonia Ștefania Doboi

„În 1957, aici a fost înfiinţată o unitate minieră care avea două puncte de exploatare subterane: Sectorul Recea şi Sectorul Bălnaca-Groşi. După vreo 20 de ani de muncă, geologii au descoperit că argila din zonă e mai aproape de lumină decât de întuneric, astfel că, în 1983, s-a deschis şi o exploatare de suprafaţă, Cariera Recea. Aici era singurul loc din ţară unde se extrăgea argilă refractară”, se menţionează în articol.

Pe de altă parte, sunt făcute şi referiri la viaţa socială. Se vorbeşte despre Ziua Minerului, sărbătoare ce aduna atunci sute de oameni sau despre echipa de fotbal Minerul Şuncuiuş ori formaţia de muzică locală.

Folosindu-se de mărturiile unor localnici care au lucrat la exploatarea din Şuncuiuş, privatizată la începutul anilor 2000 şi care numără în prezent doar şase angajaţi, tânăra în vârstă de 19 ani arată cum astăzi, clădirile şi facilităţile minei stau în ruină, iar localitatea, odată vibrantă, suferă de pe urma depopulării. 

Citeşte AICI articolul complet al Antoniei, publicat în revista Intro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
adevaruri triste si o speranta
da,pacat de cele petrecute la Suncuius ca si in foarte multe locuri din Bihor si din tara. Speranta esti tu tanara studenta Antonia DOBAI! Ai scris frumos si cu profesionalism acest articol. Rezulta de aici ca ti-ai ales profesia care ti-ai dorit-o! Felicitari si la mai mare!
Postat 21 Iunie 2024, 22:32 de fiecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON