URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
24 Iunie 2024, 15:24

ÎPS Teodosie, noi declarații revoltătoare: „Trebuie să-ți duci crucea”, i-a spus unei femei abuzate de soț (VIDEO)

ÎPS Teodosie, noi declarații revoltătoare: „Trebuie să-ți duci crucea”, i-a spus unei femei abuzate de soț (VIDEO) captură YouTube / Radio Dobrogea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ahiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, stârnește din nou revoltă în spațiul public, după ce i-a spus unei femei abuzate psihologic de soț să își ducă crucea, fiindcă a primit „taina cununiei”. 

Declarațiile au fost făcute de înaltul prelat în cadrul unei emisiuni la Radio Dobrogea, unde acesta răspunde în mod frecvent întrebărilor enoriașilor.

Femeia i s-a plâns lui Teodosie, prin intermediul unor mesaje transmise radioului, că soțul ei nu are empatie și că se simte abuzată psihologic.

„După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, a întrebat enoriașa.

Răspunsul a fost șocant. Pe scurt, ar trebui să accepte și să îndure. ”Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, i-a răspuns Teodosie femeii (video jos, minutul 25.46).

Între alții, inclusiv ministrul Familiei, Natalia Intotero, a respins această variantă, subliniind că orice formă de abuz „este inacceptabilă”.

„Cred că familia și căsătoria ar trebui să fie locuri de siguranță și sprijin, nu de suferință și abuz. Orice formă de abuz, inclusiv cel psihologic, este inacceptabilă! Victimele trebuie să fie protejate și sprijinite prin intermediul legii și al instituțiilor statului”, a declarat ministrul la Digi24.

Pe de altă parte, DigiFM precizează că în aceeași emisiune, Arhiepiscopul Tomisului a sfătuit o altă femeie care a spus că nu simte nevoia să aibă „relaţii” cu soțul ei să „facă şi după voia soţului”, ca să nu „destrame” căsnicia, deoarece „căsătoria este o cruce”.

Între altele, ÎPS Teodosie a vorbit și despre cum vor fi pedepsiţi „cei hulitori de Dumnezeu”, explicând că „în iad sunt multe feluri de pedepse, nu toţi sunt chinuiţi la fel”.

Nu este prima dată când arhiepiscopul face declarații controversate în spațiul public.

Antena3 amintește că anul trecut, chiar în pastorala de Crăciun, acesta le-a transmis medicilor și asistenților medicali să nu mai accepte întreruperile de sarcină din partea femeilor.

Într-o altă emisiune la Radio Dobrogea, Arhiepiscopul Tomisului a spus și că bărbatul care se căsătorește cu o femeie divorțată "săvârşeşte adulter".

“Dacă este divorţată, tot preotul trebuie să lămurească. A vrut ea să divorţeze? Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”, a răspuns ÎPS la întrebarea unui tânăr care a vrut să știe dacă este un păcat pentru un necăsătorit să se căsătorească cu o femeie divorţată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
georgemarian, mistic dus cu pluta
Iar scrii noaptea, ca hotii, sa nu vad ce aberatii mai debitezi. Tot ce scriu eu, e scris in mitul biblic, dar chiar si asa incerci sa minti. Eu lucrez doar cu materialul clientului. Nu mint asa cum faci tu. Se vede ce credinta si cinste ai. Te dispera adevarul pe care il scriu in legatura cu minciunile, aberatiile si imoralitatile din mitul biblic. E dogma religiei judeo-hrestine. Posibil sa fii vreun sarlatan mistic profitor. Dupa mintea ta de mistic necinstit, femeia si barbatul sunt egali, dar totusi, barbatul e mai egal decat femeia. Incerci sa le scalzi, sa minti. Textul evangheliei (noul testament) e cat se poate de clar; Femeia este considerata nedemna si inferioara barbatului. Am explicat mai jos. E baza acestei religii salbatice, degeaba incerci sa minti. Nu exista noul tesatment fara vechiul testament. Jeshua a spus clar ca el a venit sa implineasca legea (vechiul tesatment) si le-a spus clar apostolilor, ca el a venit la "oile ratacite" ale lui Israel, si sa nu intre in case de pagani. Oricat ai incerca sa minti, parsivule mistic, astea sunt scrise in mitul biblic. Niste aberatii mistice, inventate de oameni salbatici. Misticule mincinos, actionezi conform invataurilor lui jeshua: "Cine nu aduna cu mine, risipeste". Cine nu e cu mine e impotriva mea. Asta inseamna extremism, fundamentalism, fanatism religios. Incearca la psihiatrie. Poate te pot ajuta doctorii de acolo, desi nu sunt semne ca mai poti fi "reparat".
Postat 26 Iunie 2024, 19:44 de TheSolarConnection
Interesant cum...
...la toate stirile religioase, ateul de serviciu, TheSolar, comenteaza. Imboldul lui are și explicație biblică dar nu o prezint acuma. Habar nu are de Noul Testament, habar nu are de Vechiul Testament, dar își dă cu părerea din tot felul de discuții de pe forumuri de-ale lor. În ambele comentarii ai înșirat doar aberații. Ceea ce trebuie însă să știi, pentru cultura ta generală, este că femeia și bărbatul sunt egali înaintea lui Dumnezeu ca și valoare, diferența o dă doar scopul și ierarhia pentru care au fost creați fiecare. Ortodoxia, catolicismul, iudaismul au rămas din punct de vedere spiritual, fără ritualurile Vechiului Testament, odată cu moartea și învierea Domnului Isus, iar din punct de vedere fizic, după anul 70 când romanii au distrus templul fizic, ca UNIC loc de inchinare, slujire, cădelnițare, tămâiere de pe întreg pământul. Așadar, poți să umpli pământul cu sute de mii de biserici, preoția nu se putea exercita decât în TEMPLUL DE LA IERUSALIM. Ceea ce practică acuma cultele de mai sus, este un pseudo-ritual, interzis de Dumnezeu. Ba mai mult, l-au mai "cosmetizat" cu elemente de păgânism, ca să sporească și mai mult rătăcirea. Așadar poveștile tale și practicile altora oricum n-au suport biblic și ti-ai irosit energia degeaba.
Postat 26 Iunie 2024, 00:09 de georgemarian
Toate religiile invoca zei salbatici, inventati de oameni salbatici
Religia hrestina ascunde dupa cuvantul Dumnezeu (Dominus Dei), zeii tribali ai semitilor; Elohim, Eli, Adonai, Sabaot si Yahwe. Ulterior l-au identificat cu Jeshua! Religia este o masinarie de facut bani pt profitorii mistici!
Postat 25 Iunie 2024, 19:08 de TheSolarConnection
Judeo-hrestinismul - religie care considera femeia inferioara, nedemna de a sta intre barbati
Textul evangheliei e cat se poate de clar:Femeia este considerata nedemna si inferioara barbatului, fapt pt care nu poate intra in altar, au intrare separata in biserica, prin spatele bisericii. Femeile nu au voie sa fie preot, iar fetitele nou nascute nu sunt botezate cu acelasi ritual ca si baietii. Nesimtitul asta de popa actioneaza conform principiilor biblice. O gramada de imoralitati gasiti in mitul biblic. Abraham, mare patriarh al religiei judeo-hrestine (incestuos si proxenet) cu nevasta lui Sara (incestuoasa, adulterina si prostituata), sunt in prima linie a "sfintiilor" acestei religii. Insusi ritualul casatoriei in cultul judeo-hrestin iti spune, tie ca barbat, sa fii ca Abraham iar sotiei ii spune "sa se veselasaca ca Sara"! In religia judeo-hrestina avem de-a face cu o salbaticie specific asiatica, in care femeia este considerata impura si inferioara barbatului. La fel este si la musulmani. Pana la hrestinare, strabunii europeni cunosteau matriarhatul. Femeia era respectata ca mama, sotie, sora, etc.Ea era egala barbatului in toate, putand participa si la lupte. Dupa hrestinare, femeile europene au primit acelasi tratament ca si cele asiatice, adica au fost tratate ca fiinte inferioare.
Postat 25 Iunie 2024, 18:46 de TheSolarConnection
Biblia intr-adevar...
condamnă recăsătoria. În fond, biclic nici nu există conceptul de căsătoria a 2-a decât cu 2 excepții: partenerul din viață a încetat din viață sau a curvit / s-a încurcat cu altcineva. Dacă în cazul 1 situația este lămurită în cazul 2 biblia îndeamnă la iertare. Sigur în cazuri de abuzuri fizice și de altfel când nu se poate conviețui fizic cu partenerul și se pune în pericol întegritatea vieții personale și a membrilor familiei, partenerul victimă are dreptul divin de a se separa fizic și emoțional de partenerul agresor. Deci dacă nu mai există cale de întoarcere biblia nu condamnă separarea deoarece integritatea vieții este mai importantă decât un partener infidel și abuzator. Aici nu vorbim de mofturi sau de fițe ale unor persoane imature ci vorbim de cazuri concrete de infidelitate / pericol. Celalalt aspect care il invata biblia, dar prea puțin in biserica ortodoxa este ca pentru evitarea situațiilor de mai sus, alegerea partenerilor se face doar cu ajutorul lui Dumnezeu: rugăciune, post plus ajutorul Scripturii. Ambii parteneri practic, trebuie să-l cunoască pe Dumnezeu. Referitor la avort: embrionul este un om în miniatură cu ADN-ul complet pentru o ființă întreagă. Nu mai vorbim deja de un copil nenăscut de câteva luni care are deja conturate caracteristicile fizice ale viitorului adult. Cine avortează face crimă, practic omoară un om nenăscut. Sigur că după legile omului, pervertite poate fi privit ca un "act medical" dar după legile lui Dumnezeu a fost, este și va fi tot timpul o crimă și oamenii vor răspunde pentru asta. Referitor la căsătorie, biserica ortodoxă a gafat exemplar, neoferind o educație a tinerilor pentru căsătorie: profilarea trăsăturilor unui partener de viață care să corespundă cu scriptura. Suplimentar a gafat și mai dramatic păcătuind și acceptând recăsătorirea preoților / oamenilor căzuți în preacurvie și a pseudo-vedetelor locale și de tot felul. N-a făcut decât să încurajeze păcatul și mai mult și un stil de viață lumesc și libertin. Ca dovadă biserica ortodoxă și-a pierdut credibilitatea prin numărul tot mai mic de enoriași și prin scăderea credinței în rândul acestora. Așadar, înainte de toate, biserica ortodoxă ar trebui să se repună în parametrii scripturii dacă vrea să mai aibă credibilitate.
Postat 25 Iunie 2024, 10:37 de georgemarian
Arhi .......
Mare e gradina Domnului,dar se pare că există și mai mari .....................și întunecați !!!
Postat 24 Iunie 2024, 18:33 de levente49
Fericiți
cei săraci cu duhul!
Postat 24 Iunie 2024, 16:16 de nealiniat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON