URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
29 Iunie 2024, 12:54

Se schimbă regulile pentru bursele elevilor! Unde pot fi montate camere de supraveghere şi ce se întâmplă cu înregistrările

Se schimbă regulile pentru bursele elevilor! Unde pot fi montate camere de supraveghere şi ce se întâmplă cu înregistrările foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anul şcolar 2024-2025, elevii din Învăţământul preuniversitar vor putea beneficia de un nou tip de bursă, cel de rezilienţă, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptată, vineri, de Guvern. Executivul a introdus reglementări şi cu privire la camerele de supraveghere din şcoli.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, bursa de reziliență va fi în cuantum de 300 de lei pe lună, şi se acordă elevilor care sunt în prima treime a ierarhiei din clasă, au cel puțin media generală 7 și nu primesc o bursă de merit. Aceasta se va acorda şi elevilor cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor revenirii în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior.

Totodată, bursele sociale, care vor fi tot în cuantum de 300 de lei lunar, vor putea acordate elevilor cu vârsta de până în 30 de ani, fără loc de muncă, înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”. Bursele de merit, vor rămâne la valoarea de 450 de lei pe lună însă acordarea acestora este limitată la medii de peste 9.50. 

Actul normativ prevede că beneficiarii burselor trebuie să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior. De asemenea, în situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.

Camere de supraveghere audio video, cu acordul părinţilor

Actul normativ aprobat de Guvern introduce reglementări şi cu privire la instalarea camerelor audio video în unitățile școlare. Decizia se poate lua de fiecare unitate școlară cu acordul părinților, respectiv elevilor majori și salariaților unității școlare.

În situații excepționale, atunci când există risc crescut de violență în spațiul școlar, fiind înregistrat un număr semnificativ de sesizări, instalarea sistemului de supraveghere audio-video se poate face doar cu informarea persoanelor vizate.

În ambele situații, decizia de instalarea și/sau punere în funcțiune a sistemelor de supraveghere se ia de către consiliul de administrație al unității școlare preuniversitare, cu aprobarea directorului și consultarea personalului, pe o perioadă de maximum 1 an calendaristic.

Sistemele de supraveghere audio-video pot fi instalate în spațiul școlar în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese și de festivități, pe holurile căminelor sau internatelor, precum și în sălile de sport, cu excepția vestiarelor și grupurilor sanitare.

Înregistrările se stochează pe o perioadă de 90 zile şi pot fi folosite numai pentru investigarea cazurilor de violență, fizică sau psihică, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor și valorilor. În cazuri temeinic justificate, perioada de stocare a înregistrările se prelungeşte până la finalizarea cercetărilor.

Citeşte, mai jos, toate modificările introduse prin proiectul de ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON