URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
29 Iunie 2024, 13:51

Oradea ieri, Oradea azi: Parcul Schlauch Lőrinc, de la grădina episcopului la ansamblu dendrologic (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1988. Proiect premiat

În anii 1776 şi 1780 s-a finalizat construcţia Palatului Episcopal Romano-Catolic (Baroc), respectiv a Catedralei Romano-Catolice, aflate atunci la marginea Olosigului. În jurul lor, mai târziu, a fost amenajat un spaţiu verde generos, format din două părţi.

Una era parcul englezesc din faţa Palatului, loc dedicat procesiunilor religioase, unde au fost amplasate şi două statui: cea a episcopului Szaniszló Ferenc în 1896 şi cea a Regelui László I în 1923. În spatele Palatului a fost amenajată o grădină barocă, cu alei şi trepte către curtea interioară a clădirii.

După 1948, Palatul Baroc a fost, pe rând, spital, adăpost pentru refugiaţi greci şi sediul Muzeului Ţării Crişurilor, iar parcul s-a deteriorat. Amenajări au fost făcute începând din anii 1960, în latura dinspre strada Magnoliei fiind amplasată o biserică de lemn adusă din Brusturi. Refacerea complexă a parcului a fost făcută în anii 1980, printr-un proiect coordonat de arhitectul Szabó Arnold, fiind amenajate accesuri auto şi pietonale dinspre B-dul Dacia şi Şirul Canonicilor, un amfiteatru, curtea interioară a clădirii cu busturile voievozilor, terasa Eminescu către strada Muzeului, o alee cu trandafiri şi un lapidariu.

Lucrările au fost făcute cu cheltuieli minime, iar proiectul a primit Premiul Uniunii Arhitecţilor în anul 1988.

2024. Grădină cu concerte

În anii 1990, parcul a fost folosit ca loc de relaxare, găzduind şi unele evenimente, târguri, concerte şi spectacole în amfiteatru.

Biserica din lemn a fost mutată în Băile Felix în 1992, iar după 2000 elementele construite în urmă cu două decenii au început să se degradeze. Palatul Baroc a fost retrocedat Episcopiei Romano-Catolice în 2005, iar muzeul s-a mutat din el, dar abia după încă 13 ani proprietarul a început efectiv restaurarea clădirii monument istoric şi refacerea parcului. El a fost complet transformat, în faţa Catedralei fiind amenajată o piaţetă pavată, unde acum au loc spectacole şi concerte.

Arborii au fost răriţi şi toaletaţi, cei mai bătrâni având între 140 şi 180 de ani, inclusiv magnoliile fiind curăţate. Au fost refăcute aleile, platourile, amfiteatrul, iluminatul a fost reparat şi modernizat şi s-a introdus supravegherea video.

În partea nordică a fost amenajat un parc dendrologic, cu flori şi plante aromatice. Lucrările au fost coordonate de specialişti horticoli şi peisagişti din Ungaria şi Franţa, fiind finanţate parţial din fonduri europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON