URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2024, 16:43

„Inundație” de procese deschise de vârstnicii din Bihor, nemulțumiți de recalcularea pensiilor 

„Inundație” de procese deschise de vârstnicii din Bihor, nemulțumiți de recalcularea pensiilor  (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Este inundație de contestații depuse în instanțe împotriva deciziilor de recalculare a pensiilor în Bihor. În ultima săptămână, am primit circa 30-40 de notificări pe zi de la instanță, că s-au depus contestații”, a informat joi Laurențiu Țenț, directorul Casei de Pensii Bihor. Numărul proceselor „se apropie de câteva sute bune”.

În paralel, aproape 3.500 de bihoreni au cerut până acum în mod direct Casei de Pensii revizuirea deciziilor privind calcularea pensiilor conform noii legi. 

În Bihor au fost recalculate peste 126.000 de pensii, iar peste 80% dintre pensionari au primit decizii favorabile, cu pensii mărite. 

„Există două tipuri de nemulțumiri. Unii sunt nemulțumiți de lege în sine, nu neapărat de calculul pe care l-am făcut. De exemplu, cei din industria de minerit sunt supărați că au primit sume diminuate pe decizii, deși în plată rămân aceleași sume. Și există o altă categorie de persoane nemulțumite de cuantumul pensiei, de modul în care a fost calculat”, a precizat directorul. 

Acesta adaugă că, în unele cazuri, argumentele sunt slabe, de pildă că vecini sau alte persoane au primit pensii mai mari decât ale reclamanților, iar aceștia vor să li se recalculeze pensia. 

Amintim că, potrivit Legii, pensionarii au la dispoziție 45 de zile de când li s-a comunicat decizia de stabilire a noii pensii să o conteste în instanță. 

Laurențiu Țenț a făcut, săptămânile trecute, un apel către bihoreni, îndemnându-i ca, înainte să apeleze la instanțe, să se adreseze direct Casei de Pensii Bihor cu cereri de revizuire a deciziilor privind noul cuantum al pensiilor. 

Acesta spune că, deși persoanele au deschis și procese, Casa de Pensii va face analiza contestațiilor și, dacă se descoperă că există erori, va fi emisă o nouă decizie privind pensia. 

Pe de altă parte, Ministerul Muncii a informat tot joi că „pensionarii care au optat pentru plata pensiei prin cont bancar primesc astăzi pensiile recalculate, după ce ieri, 11 septembrie 2024, drepturile bănești au fost virate către instituțiile bancare”. Pentru cei care își primesc pensia prin intermediul Poștei Române, distribuirea mandatelor de plată a început pe 2 septembrie.

„Din totalul de 4,6 milioane de pensii din sistemul public, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. Finalizarea plăților este confirmarea că nicio pensie nu a scăzut”, a transmis Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Civilizație
Vestul are altceva. Acolo unde mai multe persoane au același interes vor intenta CLASS ACTION LAWSUIT. Grupul persoanelor păgubite cu același interes. Și un Avocat Excelent. Balcanii privesc însă altfel lucurile. Mulți clănțăi, multe onorarii! Rezultatul e o instanța aglomerată și toate merg ca pe roate
Postat 13 Septembrie 2024, 11:16 de Just-22
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON